Световни модни икони

Световни модни икони

Любомир Стойков
2022

Описание

Книгата на проф. Любомир Стойков „Световни модни икони“ се превърна в истински бестселър. Нейното трето издание вече е факт и привлича любопитството на изкушените в сферата на лайфстайла, модата и визуалната култура като цяло.
Трудът на известният културолог, медиен анализатор и експерт по имидж и стил е посветен на стила и публичното поведение на едни от най-харизматичните жени в света. Анализирани са елегантността и красотата на такива влиятелни дами, които са оставили и оставят дълбоки следи в обществото и културата – всяка за своето време, като Анна Уинтур, Бионсе, Виктория Бекъм, Грейс Кели, Грета Гарбо, Даяна, Жаклин Кенеди Онасис, Кейт Мидълтън, Коко Шанел, Марлене Дитрих, Мерилин Монро, Мишел Обама, Одри Хепбърн, Рания и Сара Джесика Паркър. Разкриват се техните способи и техники за добър външен вид. Книгата „Световни модни икони” е опит да се погледне към изумителното естетическо и поведенческо наследство на някои от най-значимите личности в световната история. Тя е и апел да не се омаловажава ролята на модата, стила и облеклото за смисления и качествен начин на живеене.
В третото издание има отделни текстови промени, както и изцяло нови корици. На тях, редом със световните модни икони са позиционирани две особено стилни български жени – г-жа Таня Скринска, бизнес дама, двукратна носителка на приза „БГ модна икона“, и г-жа Вероника Стефанова - Мис България Свят 2017, „Най-добър модел” на "Mad Mood Fashion Week" (Милано) 2019 и лице на „Златна игла“ 2021.
В своя предговор към Третото издание на „Световни модни икони“ проф. Любомир Стойков пише:
„Третото издание на книгата „Световни модни икони“ е знак за засилващото се значение на личностите, които със своя уникален стил и вкус, както и с мащабните си професионални постижения са всеобщи кумири, лидери и примери за подражание. През последните години още повече нарасна интересът към световните модни икони, респ. към културната и социална роля на такива очарователни и влиятелни дами като Лейди Гага, Дженифър Лопес и Риана. Медийното и експертното внимание, разбира се, продължи да бъде концентрирано и върху стила на безспорните модни идоли, които анализирахме в предишното издание на книгата - Анна Уинтур, Бионсе, Виктория Бекъм, Сара Джесика Паркър, Кейт Мидълтън и др.
Сред най-новите световни модни икони днес няма как да не изтъкнем харизматичната и завладяващо стилна Зендая – тази толкова млада, американска актриса, певица и модел. Категоричността ни да я „ръкоположим“ като уникален трендсетър и инфлуенсър на стила (със забележителните 126 милиона последователи в „Инстаграм“) не е продиктувана само от пленителните й изяви и публични появявания, облечена във „Вера Уанг“, „Валентино“, „Томи Хилфигер“, „Рик Оуенс“, „Аликзандър Маккуин“, „Москино“, „Роберто Кавали“ и др. Респект буди и нейната естетическа и модна философия, според която едно от най-истинските и убедителните неща в личния стил е смелостта да „носиш каквото искаш, както искаш“. През 2021 г. съвсем логично и закономерно Зендая бе удостоена с наградата „Модна икона“ на Съвета на модните дизайнери в Америка.
Във времето, изминало след първото издание на тази книга през 2014 г. изгря звездата на българската актриса Мария Бакалова, която, казано без преувеличение, освети световния моден небосклон. Тя пожъна изумителен успех не само с престижни награди и номинации, в т.ч. и за „Оскар“ в категорията „Най-добра актриса в поддържаща роля“ за участието й във филма „Борат – 2“ (реж. Джейсън Уолинер), но и на голямата модна сцена. На церемонията за раздаването на 93-тите награди на американската Академия за филмови изкуства и науки през 2021 г. тя блестеше със стилна бяла рокля „Принцес“ на „Луи Вюитон“, изработена от 100 метра тюл, с диамантено колие "Moussaieff Jewellers" и с впечатляващ грим на Williams и Dennihan, вдъхновен от принцесата на Монако Грейс Кели. Мария Бакалова осъществи невиждан досега пробив на българка в света на висшата мода. Респектираща бе нейната колаборация с такива влиятелни модни брандове и дизайнери, като „Луи Вюитон“, „Армани“, „Прада“, „Кристиан Диор“, Никола Геские, „Оскар де ла Рента“ и др. Тя участваше във великолепни фотосесии, появяваше се на червения килим, позираше пред фоторепортери и телевизионни оператори. Дали и кога Мария Бакалова ще получи официален статут на модна икона е въпрос на време, шанс и съдба, но днес несъмнено тя е приковала погледите върху себе си и буди възхищение.
...За да осмислим пълноценно и да обикнем новия стил, не трябва да бъдем невежи и безчувствени към красотата на миналото, било то близко или далечно. Третото издание на „Световни модни икони“ вече е в ръцете ви. Приятно четене!“

 

Съдържание:

Предговор към третото издание
Безценна антология на жествеността. Мария Георгиева-Савова
Умението да виждаш красотата. Милена Алексиева
Изумително естетическо и поведенческо наследство
Анна Уинтур. Истинската страст е в основата на модния бизнес
Бионсе. Властна или секси, силна или женствена
Виктория Бекъм. Изумителен микс на имидж и творчество
Грейс Кели. Ултимативна елегантност и непреходен шик
Грета Гарбо. Съблазън, надживяла времето
Даяна. Елегантност, обречена на безсмьртие
Жаклин Кенеди Онасис. Ходеща дефиниция за елегантност
Кейт Мидьлтьн. Апотеоз на модерната женственост
Коко Шанел. Модата отминава, стильт остаВа!
Марлене Дитрих. Аз не сьм актриса, аз сьм личност!
Мерилин Монро. Символ на новата еротична култура
Мишел Обама. Забавлявай се с модата, не се страхувай от нея!
Одри Хепбърн. Костюмите правят актьорите!
Рания. Вече знам какво ми отива и се стремя да нося такива дрехи
Сара Джесика Паркр. Работя в индустрия, където външният вид е всичко
Именен показалец
Източници на снимките за корица