Аксел Харди: „Не се страхувайте да защитавате собствените си идеи и стил“
6 ноември 2023

Аксел Харди: „Не се страхувайте да защитавате собствените си идеи и стил“

* Дизайнерката, която вместо да следва трендовете, измисля нови

Аксиния Хаджиева, по-известна като Аксел Харди, е родена в село Плетена. Завършва престижната гимназия „Яне Сандански“ в град Гоце Делчев. След това завършва специалност „Учителка по български език и литература, руски език и изобразително изкуство“ в Учителски институт към ПУ „Паисий Хилендарски“. Аксиния е работила кратко като учител, но в град Стари Оскол, Русия, където е преподавала на деца с български корени. След завръщането си в България, започва да се занимава с моден дизайн. Първоначално модният ѝ бранд е под името Lauraxel, но през 2011 година неофициално му дават името Axel Hardy, а през 2018 година брандът официално е регистриран под това име. Дизайнерката е носителка на „Златна игла 2019“ в категория „Модна иновация“ и има много участия в модни събития както в чужбина, така и у нас. Интересно е, че Аксел Харди е вдъхновение за книгата „Мъжете в живота на А.“ – писателката Теодора Колева случайно влиза в нейния бутик и след няколко разговора разбира, че именно дизайнерката е главната героиня за новия ѝ роман. Ето какво отбелязва за нея проф. Любомир Стойков – председател на Академията за мода: „Аксел Харди е сред най-интересните български модни дизайнери. Творчеството ѝ впечатлява с единството и разнообразието на теми, мотиви и конструктивни елементи. Тя е истински пример за следване на т.нар. „устойчива мода“ и на етичното отношение към природата. Посланията на Аксел Харди предават не само ценностите на женствеността, но и силата на фантазията и артистичното въображение!“.

Какво означава за Вас модата?
Модата за мен е безкрайно въображение – това е и символът на логото на моя бранд.

Кога, как и защо започнахте да се занимавате с мода?
Далечната 1995 година създадох първия си бутик в малко градче, гр. Велинград, в един гараж и реших да предлагам само български брандове, въпреки че тогава бум на пазара бяха турските стоки. Пуснах малка линия мои идеи – плетени рокли от български прежди, комплекти къс вълнен панталон с елек, които препоръчвах да се комбинират с цветни чорапогащници и поло блузи, както и с високи над коляно ботуши. Това бяха моите първи собствени аутфити, които се харесаха много на аудиторията и тогава осъзнах, че животът е твърде кратък, за да правя нещо, което не ме прави щастлива. Усетих, че създаването на тоалети ме прави истински щастлива и реших да рискувам – без пари, кола, телефон. Въпреки че всичко беше против идеята ми, аз не се отказах. И така по-сериозно започнах да се занимавам с това начинание през 2000 година.

Как бихте описали своя стил на работа?
Хаос – вероятно творчески. Поради факта, че нямам съответното образование като дизайнер, финансов мениджмънт, маркетинг или реклама, както и липсата на средства, се наложи да изпълнявам всички тези длъжности аматьорски и се получи хаотичен стил на работа, но с времето започнаха да се получават нещата.

Коя е Вашата първа професионална изява и следователно коя бе първата колекция, която представихте?
През 1999 година видях по телевизията, че ще се провежда „Фестивал на висшата и авангардна мода“ в НДК, София. Бяха изписани телефонните номера на г-жа Едит Пафф. Реших да опитам. Обадих се и тя обясни, че трябва да представя скици на модната колекция, за да бъда одобрена. Въпреки че аз не мога да рисувам модни скици и следователно нямах, това не ме отказа. Качих се на автобуса от Пловдив, където тогава живеех и отидох в офиса на г-жа Пафф като ѝ показах готовите тоалети на живо. Тя беше изумена от това представяне на колекцията и то от найлонови торби. Разгледа ги и ме одобри. Колекцията я назовах „Високо“, а когато я представих в НДК на голяма сцена, саундтракът бе именно песента на ФСБ – „Високо“. Беше незабравимо преживяване за мен. Тогава също участваха дизайнери като Мариела Гемишева и Мира Бъчварова. След няколко дни ми се обадиха и казаха, че съм номинирана в категорията „Млад творец“. Отидох в театър „Иван Вазов“ за награждаването. Въпреки че призът беше присъден за детска мода, за мен това беше малка победа и доказателство, че съм на прав път.

Какво е посланието, кодирано в името на Вашия моден бранд?
Бранда го назовах „Аксел Харди“ (Axel Hardy), тъй като „Аксел“ идва от първите букви на моето име Аксиния. „Аксел“ е и красивият скок във фигурното пързаляне, будещ възхищение. Метафората и символиката е, че да избереш да правиш мода е като да скочиш в този красив аксел скок, но за да го постигнеш трябва да работиш здраво. „Харди“ – работиш твърдо и упорито, за да успееш в модния бранш със собствен стил и идеи и да ги отстоиш. Буквата „А“, която присъства в знака, съпътстващ името на бранда, е изписана така, за да се получи знакът на безкрайността, символизиращ необятното въображение в творчеството.

Откъде черпите вдъхновение за аутфитите, които създавате?
Получава се от само себе си. Идеите се появяват сами в главата ми. Всичко може да ми провокира въображението и да се превъплъти в дреха – обикновените неща отключват идеи. Много ме провокират и самите материали. Винаги ги избирам много прецизно като състав, структура, цветове и т.н., и като ги гледам сякаш готовите визии оживяват пред очите ми, а след това се превръщат в реалност. Постоянно съм вдъхновена.

Кои са най-големите предизвикателства, които Вашата работа Ви поднася?
Винаги вървя срещу течението. Може би и заради зодията ми Рак, все вървя наопаки. Много от дрехите също са наопаки с декоративен външен оверлог, например. Това е голямо предизвикателство, защото създавам нещо против правилата. Ако даден аутфит или аксесоар се превърне в хит и е супер актуално, точно тях няма да ги направя, защото ми е скучно. Самата аз съм си най-голямото предизвикателство, защото правя несигурни неща от гледна точка на маркетинга и пласмента след това. Но някак си хората харесват именно това – че не се влияя от теченията, а следвам своя път.

Какви са най-важните съвети, които давате на своите клиенти?
Да бъдат себе си, да се изразяват с избора на визия и да го правят всекидневно, а не само на специални поводи. Поради тази причина е огромното разнообразие в моя бутик. Има тоалети за много подстилове – фънк, готик, минималистичен, семпъл, артистичен, бохемски, авангарден и размери от екстра малки до екстра големи. По този начин се опитвам да помогна на всеки да открие себе си.

Някога съжалявали ли сте, че сте поели по този път?
Абсолютно никога, колкото и трудно да е било и въпреки многото серии „мисията невъзможна“.

На кои световни модни дизайнери се възхищавате и защо?
Възхищавам се на Вивиън Уестууд, защото има сходство помежду ни. Тя също прави нещата по нейния начин – въпреки правилата. Четох биографичната ѝ книга и това допълнително ме мотивира да бъда себе си. Харесвам също Аликзандър Маккуин, Тиери Мюглер – смели, провокативни, гениални в дизайна. Истински космополитни таланти в модата.

Стилът на обличане на кои световни знаменитости Ви прави най-силно впечатление или се доближава до Вашия?
Силно впечатление ми правят знаменитости като Мег Райън, Мишел Пфайфър и Джулиан Мур. Те имат изразена индивидуалност – нежни, женствени, красиви.

Коя световна знаменитост бихте искала да облечете с Ваш тоалет?
Бих искала да създам аутфит за Мег Райън, Мишел Пфайфър или Джулиан Мур.

Как бихте определили своя дизайнерски почерк?
Експертите вероятно трябва да го определят, но с една дума – специфичен.

За кого е предназначена модата, която създавате?
За всеки, който желае да изрази своята индивидуалност чрез своята визия. Имам клиенти от 12-годишни, с осъзнат техен избор, до 90-годишни.

С какво смятате, че Вашият стил се отличава от този на останалите дизайнери?
Може би със своята самобитност.

Върху какво работите в момента? Кои са акцентите във Вашата най-нова колекция?
В момента съм пряко ангажирана с довършване на производствената колекция есен/зима за зареждане на бутика ми, за да мога да предложа възможно най-голямо разнообразие за всекиго. Акцентите са пъстрота от нови цветове, материи и комбинации между платове и плетива, както и съвсем нови силуети. След това се насочвам към кратка колекция за коледните и новогодишните събития. След това ще започна да правя планове за колекция пролет/лято 2024.

Вие редовно участвате в най-големите събития на Академията за мода „Златна игла“ и „БГ модна икона“. Кой е най-яркият Ви спомен през годините свързан с тях?
Безспорно най-яркият спомен за мен е „Златна игла 2019“, когато бях удостоена с приза в категория „Модна иновация“. Беше огромно вълнение, признание и мотивация. Тази награда изключително много ме промени като дизайнер. Редовните участия (вече 10 години) в модните събития, организирани от Академията за мода, ме изградиха като дизайнер и овладяха моя творчески хаос. Така се родиха красивите колекции като „Айвъри“, „Изкушение“, „Еуфория“, „Тя“, „Екзотичен шик“, „Еклектика“ и други, които като ги разглеждам след толкова време, виждам моето израстване. Благодарна и признателна съм на Академията за мода, и най-вече на проф. Любомир Стойков, за мотивацията и вярата в мен, че мога, дори когато съм мислила, че няма да се справя. Това е огромен заряд и съм дълбоко признателна за това.

Какви други модни изяви сте имали в България и чужбина и кои от тях смятате за най-успешни?
Споменах за участието ми в НДК на „Фестивал на висшата и авангардна мода“, многократно на „Форум българска мода“, Sofia Fashion Week, Арт изложения в Обединеното кралство и САЩ, както и малки самостоятелни ревюта сред българи в САЩ – в Ориндж Каунти и Ню Йорк.

Какво мислите за развитието и перспективите на модния бизнес в България?
Аз участвам в модни събития от 1999 година и съм пряк свидетел, че модният бизнес у нас, въпреки трудните времена, се развива. Надявам се в бъдеще да се усещат повече инструменти за подкрепа на модния бизнес, както в другите държави. Трябва да има средства за разгръщане на потенциала на талантливи дизайнери, защото това е плюс за икономиката. Бих искала перспективата да е добра.

Какъв съвет бихте отправили към по-младите дизайнери?
Да бъдат себе си, да не се страхуват да защитават своите собствени идеи и стил и да не се стремят да подражават, за да бъдат харесвани или приемани. И най-вече да работят много усърдно.

Какво Ви предстои в професионален план?
Предстои ми сериозна подготовка на колекция за „Златна игла 2023“. Вълнувам се дали ще се представя достатъчно добре за високото ниво на събитието.

Как прекарвате свободното си време?
Свободното ми време е посветено на семейството ми и в отпуските съм с дъщеря си и внуците си. През работната седмица, ако имам свободно време, го прекарвам в домашен уют. Това е любим момент, вероятно отново типично за зодия Рак – обичам дома и там се чувствам най-релаксиращо. Предпочитам го пред пътуване до луксозна дестинация.

Каква е според Вас формулата на успеха в личен и професионален план?
Балансът между личния и професионалния живот е много важен за мен. Винаги съм се стремяла да бъда на 100% в семейството си и не съм искала да бъда жена кариеристка. В работата си също се стремя да бъда на 100%. Много е трудно, но когато се налага да избирам, винаги поставям на първо място семейството си. Поставяйки човещината на преден план, нещата се получават и в професионален. Изводът е преди всичко да бъдем хора с добри сърца и всичко останало ще се подреди.

Интервюто взе Хелена Тодорова