Антоанета Боянова – новото лице на „БГ модна икона“
28 март 2024

Антоанета Боянова – новото лице на „БГ модна икона“

* Топмоделът е дефилирал на Milano Fashion Week

Антоанета Боянова е родена в гр. София. Завършва средното си образование в ЧЕСУ „Дорис Тенеди“. Училището й предоставя възможността успоредно да се запише и в 3-годишен професионален курс по „Бизнес право“, „Маркетинг“ и „Мениджмънт“ в Техническия университет, от където получава допълнителна квалификация. Заминава за Милано, където завършва специалност „Интериорен дизайн“ в Istituto Europeo di Design (IED).

Антоанета Боянова е носител на титлата „Лейди България Свят“ и е участвала в събития като Milano Fashion Week, „Златна игла“, социално-културния проект „Вечери на стила“, различни пресконференции и фотосесии. Тя е дефилирала и на сцената на „БГ модна икона“, като тази година е избрана да бъде лице на престижното събитие.

За нея проф. Любомир Стойков – председател на Академията за мода, споделя: „Антоанета Боянова е топмодел от класа и освен красота, харизматичност и силно индивидуално присъствие притежава такива важни качества като интелигентност, дисциплинираност и чувство за естетическа отговорност!“.

Как се самоопределяте – кои са най-силните и най-слабите Ви страни?

Смело мога да кажа, че съм човек, който знае какво иска – както в живота, така и в личните отношения и кариерата. Самоопределям се като амбициозна, постоянна, много търпелива и на моменти доста инатлива. Това много пъти ми е помагало да постигам целите си, дори и с по-малки крачки, но и много пъти ме е задържало на едно място по-дълго, отколкото е трябвало.

Какво дете бяхте?

Пълна противоположност на това, което съм сега. По мои спомени бях доста тихо и срамежливо дете, или както казва мама „беше дете мечта“.

Кои бяха любимите Ви предмети в училище?

Още от малка проявявах силен интерес към различни изкуства – музика, рисуване, уроците по трудово обучение, а малко след това психологията също стана мой любим предмет. Днес тези неща продължават да са част от живота ми.  

Кога, как и защо започнахте да се занимавате с моделство?

Всичко започна съвсем случайно през 2015 г., когато за първи път посетих салон „Магама“ и се запознах със собственичката г-жа Вили Боршукова. Това беше малко преди събитието „БГ модна икона 2015“, в което тя щеше да вземе участие и ме покани да бъда неин модел. Там се запознах с проф. Любомир Стойков, който изигра много важна роля в кариерата ми.

Кои според Вас са най-важните принципи и правила, за да бъде един модел успешен?

Да обича това, което прави. Да не забравя, че ключът към успеха е постоянството и може би най-важното – да уважава идеите и желанията на клиента относно визията и концепцията на проекта.

Кои са най-запомнящите Ви изяви на българската модна сцена? А на чуждестранната?

Всичките ми изяви са запомнящи. От 2015 г. досега съм била част от събития като „БГ модна икона“, „Златна игла“, социално-културния проект на Академията за мода „Вечери на стила“, а през 2020 г. взех участие в ревю на Milano Fashion Week 2020 отново на български дизайнер.

Академията за мода Ви покани да бъдете лица на събитието за най-успешни и стилни българи – БГ модна икона 2024“. Какво означава това за Вас?

За мен това е чест и голямо удоволствие. Благодарна съм на проф. Любомир Стойков за поканата и възможността. Първото ми участие в ревю беше именно в „БГ модна икона“ през 2015 година. От тогава до сега съм част от всяко събитие на Академията за мода. „БГ модна икона“ е изиграла изключително важна роля в моя живот и съм много щастлива, че ще бъда лице точно на това събитие.

Каква според Вас е ролята на Академията за мода в нашето общество и култура?

Академията за мода играе ключова роля в обединението на хората, които създават и харесват качествена мода. През годините е показала и доказала, че има български дизайнери на световно ниво, мотивирайки ги да продължават да се развиват и да покоряват нови върхове, благодарение на  организираните  събития и предоставянето на най- важната информация за промените в модната индустрия в България и по света.

Кои са любимите Ви дизайнери? Защо точно те?

Аз съм от хората, които харесват както бързата, така и устойчивата мода. Съответно имам много любими марки и дизайнери, но ако в момента трябва да избера една, то бих казала Zimmermann. Влюбена съм в кройките, материите и шарките на дрехите им. 

Кои световни топмодели Ви вдъхновяват и с какво?

Определено моделите на 80-те и 90-те години, които не само са допринесли много за модата, но са използвали влиянието си, за да променят света към по-добро. Част от моделите, които харесвам, са: Наоми Кембъл, Линда Еванджелиста, Клаудия Шифър, Синди Крауфорд, Адриана Лима. Не съм фен на сегашните изкривени представи за визиите на топмоделите, по-скоро бих искала отново да видя на мода модели тип „ангелите на Victoria’s Secret“.

Кои световни знаменитости бихте определила като модни икони и защо?
Имена като Одри Хепбърн, принцеса Даяна, Виктория Бекъм, чийто стил винаги ще е на мода. Мадона, Ким Кардашиян, Карл Лагерфелд също са част от имената, за които се сещам, когато стане въпрос за екстравагантност.  

На кои модни икони се възхищавате – български и чуждестранни? Защо?

Първият образ, който винаги ми изскача в съзнанието, когато някой каже модна икона, е на Сара Джесика Паркър в ролята на Кари Брадшоу. Съчетанието на висша и винтидж мода, характерните ѝ визии, които са се превърнали в емблема на нейния персонаж и начинът, по който винаги се откроява, и никога не изглежда скучно.

Какво означава за Вас модата? А успехът?

Модата е едно от средствата, чрез които човек изразява себе си, стила си, дори емоциите и настроенията си, а успехът е наградата, която получава за дълго извървения път към откриването на истинското си Аз.

Какво според Вас означава кичозна и безвкусна мода?

Това е моментът, в който преминеш тънката граница в стремежа задължително  да си „в крак с модата“, но едновременно с това искаш да изразиш себе си достатъчно ясно чрез екстравагантност. Понякога прекаленото престараване не дава добър резултат.

Вие сте инфлуенсър с над десет хиляди последователи. На какво се дължи това и кои са най-важните правила, които трябва да знае всеки, който иска да има влияние в Instagram, а и въобще в социалните мрежи?

Към момента не мога да кажа, че се възприемам като инфлуенсър, тъй като не отделям нужното за социалните мрежи време. Споделям нещата, които ме вълнуват и с които се занимавам, а явно хората намират това за интересно. Най- важното е да имаш смислено и интересно съдържание, снимки с висока резолюция и да създадеш връзка с хората, които те следват.

Посещавате различни дестинации – и поради ангажименти, но и за почивка. Коя и с какво Ви е оставила най-силно впечатление?

Обожавам да пътувам без значение дали е по работа или за почивка! За мен това е начин да се „презаредя“ и да се докосна до различните култури. Имам по нещо любимо във всяка една държава, която съм посетила. Може би доста силно впечатление имам от Бахамските острови и то защото имах доста по-различни очаквания от това, което беше в действителност.

Освен модата имате и други професионални интереси, като един от тях е интериорния дизайн. Как се насочихте към него?
Завършила съм „Интериорен дизайн“ в Милано, но честно казано никога не съм го усещала като моето нещо. Модата и всичко свързано с нея винаги ме е привличало много повече и почти веднага след дипломирането ми животът ми се насочи в тази посока. Явно това ми е отредено.

Сред проектите, по които сте работили, кои определяте като ключови за своето професионално израстване?

Не обичам да деля проектите. Мисля, че всеки един от тях е допринесъл дори и с малко за професионалното ми израстване и ме е научил на нещо ново.  

Какво правите през свободното си време?

Пътувам! При всеки удобен момент дори и да е само за два дни. Ако говорим за свободното време през всекидневието, тогава го прекарвам с близките ми или правя неща, от които ще се почувствам по-добре и по-пълноценно – тренирам, чета или гледам обучителни видеа на теми, които ме вълнуват в дадения момент.

За какво мечтаете?

Да видя останалата част от света, до която все още не съм се докоснала, да имам още много време за създаване на хубави спомени с любимите хора, за здраве, за да съм пълноценна както за себе си, така и за останалите и да чувствам удовлетворение от нещата, които правя.

Кой е Вашият девиз?

В последно време може би „Ние се превръщаме в това, което мислим“ или
„Когато човек силно желае нещо, цялата вселена му съдейства“. Като цяло девизи, които описват силата на мисълта и как човек може да постигне всичко, което иска, стига да вярва достатъчно силно в себе си.

Какво Ви предстои в професионален план в близко бъдеще?

В професионален план годината ми започна страхотно и се надявам да продължи по същия начин. В момента има няколко проекта, по които работя и ново хоби, което тепърва развивам. Вярвам, че поне половината неща, които съм си поставила за цел за тази година, ще се осъществят.

Интервюто взе Хелена Тодорова