Art Fest Diplomat и специалната експозиция на Весела Кирилова
23 април 2024

Art Fest Diplomat и специалната експозиция на Весела Кирилова

* Известната художничка и дизайнерка за предстоящото културно събитие в Луковит

Моля Ви, разкажете ни за Вашата творческа дейност – кои са темите и сюжетите на Вашите произведения, какви техники използвате и към кого е насочено Вашето изкуство?

Изкуството ми е насочено към младото поколение, което носи естетиката в душата си и обръща поглед към етнокултурата. Времето показва, че интересът към такава трактовка в изкуството е голяма. В годините на демокрация, много хора напуснаха страната ни, а това е време за провокация, носталгия по всичко родно. Провокация на принадлежност и род. Да предадем ново светоусещане, което е част от специфичния ни дух.

С какво Вашия почерк и стил на художник се различават от другите художници? Кое смятате – образно казано, за Ваш „собствен патент“ във визуалното изкуство?

Различават се с това, че използвам костюма като тема в развитие. Стилът ми е наситен с графичен елемент, ярък цвят, използване на много злато, фактури, текстилни решения, бои и платно, пластика. Усеща се като текстилен художник особено в живописните пана (картини). Модната графика е продължение на работата ми като моден дизайнер. Голяма част от колегите ми в модния бранш създават творчеството си в материал, реализиран на подиума, а модната графика е завършен елемент, който намира приложение и в интериора. Тя предизвиква емоции в душата, така както ги предизвиква на подиума. Също така харесвам и етно композиции в картини. Те са друг тип нагласа на етнокултурата ни. Сложни композиции – едно пътешествие във времето, характерен примитив, особено в чужбина.

С какво историята на костюма е полезна за съвременните художествени практики – за модния дизайн и за изящните изкуства?

Историята на костюма е полезна за съвременните художествени практики, модния дизайн и изящните изкуства като цяло. Преминаване от една епоха в друга. Тема на съвременните художници, трактовка на новото време, която има за цел да възроди богатото ни наследство, преобразявайки съвременната чувствителност. Да се обърне към новите технологии и да ги приложи в новото време.

Каква е връзката между живописта и модата, пречупена през Вашата призма?

Връзката между живописта и модата, пречупена през моята призма е голяма – нов поглед, нова трактовка, за да достигне до хората. Живописта и модата създават взрив от емоции, те са храна за душата.

Събитието Art Fest Diplomat, което ще се състои на 27 април в гр. Луковит, се организира с Вашата подкрепа. Споделете ни повече за него и за Вашата роля в тази проява?

Събитието Art Fest Diplomat е интересен акт на културен туризъм, който предлага пакет от винен туризъм, развлечение и култура. Приветствам ръководството на хотел Diplomat Plaza за създаване на арт галерия.

Модно дефиле ще пресъздаде връзка между Вашата модна графика и тоалети, създадени от Есил Дюран – каква е концепцията Ви за този моден пърформанс?

Съвместно с Есил Дюран и Николай Сотиров и със съдействието на проф. Любомир Стойков решихме да обединим творчески усилия в изложба и сценични изкуства (пърформанс). В изложбата ще видите културното и естетическото преминаване на една епоха в друга.

Защо хората трябва да посетят събитието Art Fest Diplomat? С какво то ще ги обогати?

Хората трябва да посещават такъв вид събитие, защото това е съчетание на полезното с приятното, а и по този начин ще обогатят знанията си.

Каква е ролята, според Вас, на т.нар. „културен туризъм“ и как виждате неговото бъдеще?

Ролята на културният туризъм е голяма. Хотелът може да направи връзка с други подобни хотели в чужбина. Това е един от начините да стане трамплин за показване на подобен тип изкуство у нас и в чужбина.

Бел. ред. Резервации на тел.: +359 879 222 457 или пишете на www.diplomatplaza.com!