Български дизайнери на Mad Mood Milano Fashion Week
12 март 2024

Български дизайнери на Mad Mood Milano Fashion Week

* Blink by Radi Lazarova и Lenécra представиха българския моден дизайн
* * International Fashion Connection подкрепя млади таланти

На 18 и 19 февруари се проведе шестото издание на международното модно събитие Mad Mood Milano Fashion Week в столицата на модата – Милано.  С подкрепата и организацията на International Fashion Connection (IFC) български творци – дизайнери, модели, фризьори и гримьори взеха участие в това бляскаво събитие, на което бяха показани модните тенденции за сезона есен/зима 2024-2025 г. Освен българските таланти, в събитието участваха и представители на Казахстан, Мексико, Франция, Черна гора, Колумбия, Аржентина, Узбекистан, Сърбия и Швейцария.

Българският дизайн беше представен достойно в лицето на два модни бранда – Lenécra и Blink by Radi Lazarova, които показаха умения на световно ниво, както и безкомпромисни визии в показаните колекции.

Българските дизайнери получиха уникалната възможност за изява на международния подиум по време на единственото по рода си модно събитие в България – “Mad Mood Milano Fashion Week търси български таланти”, което се проведе на 2 декември 2023 г. в Археологическия музей в София и беше организирано от International Fashion Connection. Талантливите дизайнерки на модния бранд Lenécra – Гергана Димова и Мария Попова бяха удостоени с голямата награда за участие в Милано, която им беше връчена от специалния гост на събитието г-жа Мариана Мичели – президент на Mad Mood Milano Fashion Week. Изненадата на вечерта беше втората голяма награда за участие на световния моден подиум, която беше връчена на бранда Blink by Radi Lazarova лично от президента на International Fashion Connection – г-жа Мила Захариева. Това беше израз на нейната подкрепа за развитието и популяризирането на българските модни брандове както в страната ни, така и в чужбина.

Българските модели, които дефилираха на модния подиум в Милано,  демонстрираха грация и умения, придобити по време на обучение, проведено от International Fashion Connection Casting Academy. Момичетата получиха лични сертификати и персонално изготвени портфолиа, благодарение на които спечелиха право на участие в ревю-спектакъла в Милано.Сред тях бяха Вероника Стефанова – Мис България Свят 2017, Ева Захариева – Мис Велико Търново 2023, възпитанички на Професионалната гимназия по облекло „Княгиня Мария Луиза“, както и други красиви млади дами, които впечатлиха международните експерти с чар и присъствие.

Изявата на международен подиум на млади творци е цел на IFC, като по този начин те получават възможността да се докоснат до „кухнята“ на световните събития, да се изявят пред експерти в модния бранш, да придобият увереност и самочувствие за своите възможности и най-вече – да натрупат професионален опит.

В сферата на професионалния грим България бе представена от  DVisio Academy с ръководител Диана Конова, а NS Hair Academy с ръководител Николета Серафимова ни представиха в сферата на прическите. Участие взеха и професионалните коафьори от страната ни – част от салон за красота V&A Glamour с ръководител Вероника Стефанова. Българските екипи бяха част от творците, които се погрижиха за перфектната визия на всички модели в бекстейдж на събитието.

По покана на генералния консул на Република България – г-жа Ана Паскалева, президентът на International Fashion Connection – г-жа Мила Захариева, посети българското консулство в Милано. Г-жа Паскалева заяви готовността за подкрепа на развитието на българските творци. През месец октомври предстои да бъде проведено съвместно събитие в Милано, на което International Fashion Connection ще бъде съорганизатор и ще подкрепи изявата на български дизайнери и брандове на италианския моден подиум.

По време на престоя си в Милано г-жа Захариева проведе бизнес срещи, сред които бе и тази с президента на италианската академия за мода и дизайн (IFDA) – г-н Даниеле Фитоле. Двамата обсъдиха международните бизнес взаимоотношения, както и възможните взаимодействия за развитието на модния бранш в България и на Балканите.

DVisio Make up Academy и NS Hair Academy предадоха професионален опит и практически умения на своите курсисти, участвали в работата на терен на международното модно събитие, като накрая получиха международни сертификати на сцената на Mad Mood Milano Fashion Week.

Дигиталната агенция Fresh Vision се погрижи за визията и рекламата на събитията на International Fashion Connection. Пътуването на екипите от България беше организирано от туристическа агенция „Адвентур Уърлд“. Видео отразяването бе дело на агенцията за видео маркетинг Videotours.