Деси Краваева разчита тайния език на цветята
25 юни 2024

Деси Краваева разчита тайния език на цветята

Много се говори за т.нар. „език на цветята“. Няма да сгрешим, ако кажем, че тези красиви създания са тайното писмо на природата, но притежаваме ли уменията да го разчитаме? Всъщност съществува цяла наука, наречена флориография, която изучава езика на цветята и разкрива как те могат да предават послания и емоции, които понякога думите не успяват да изразят.

Традицията да се използват цветя за комуникация датира от древни времена. В античните култури, като египетската и гръцката, цветята имат религиозно и символично значение. Въпреки това, техният смисъл, какъвто го познаваме днес, се оформя през Викторианската епоха в Англия. По това време социалните норми ограничават откритото изразяване на чувства, което води до развитието на сложен и изискан цветен код, улесняващ комуникацията.

„Значенията на цветята произлизат от легенди, митология, тяхната форма, но и много често хората измислят някаква нова символика“, разказва Деси Краваева. „На всяко човешко чувство или емоция отговаря конкретно цвете, а т.нар. „език на цветята“ е езикът на любовта“, допълва още тя. Те са символ на поднасянето на „букет от емоции“ като страст, трепет, желание, част са от всеки най-красив момент. „Оказва се, че всяко цвете притежава различно значение, а умелата комбинация от различни видове цветя може да превърне всеки букет в „разказвач“ на цяла история“, продължава флористката. Така например бялата роза символизира чиста и искрена любов; слънчогледът – топлина, радост и взаимно уважение. Незабравката се свързва с идеята за вечна любов, житният клас – с богатство, антириумът може да служи за предупреждение. Петунията изобразява гняв, божурът – срамежливост, турта – скръб, а мента – съболезнования. Цветовете пък влияят върху емоционалното и умственото състояние, дори и на човешката психика, разкрива още Деси Краваева. Белият цвят е символ на вяра, чистота и истина; червеният – на страст, сила, любов; жълтото – на  съобразителност и чисти отношения; синият цвят – на постоянство и преданост; розовият цвят – на нежност, романтика, доброта.

Има цветя, които се асоциират с различни култури и традиции. „В съзнанието ми изниква изразът „Алоха“, символ на гостоприемството на коренното население на Хаваите. Хавайските гердани от пъстри цветя всъщност произхождат от Таити, а посетителите ги носят при пристигането си на Хаваи. Важното е да се знае, че тези гердани не се свалят в присъствието на човека, който ги е подарил“, продължава увлекателния си разказ Деси.

Букети за различни поводи

Какъв букет да поднесете в знак на приятелство? Деси дава великолепна идея за комбинация между циния (вечно приятелство), ябълков цвят (предпочитание), теменужка (приятел, за когото често се сещате) и евкалипт (защита и здраво приятелство, което да оцелее през годините). Кои цветя са най-подходящи за официални поводи като бизнес събития или благодарствени букети? Според флористката тук задължително цветовете трябва да са по-дискретни, изключения има, но те винаги са съобразени с цветовете на фирменото лого. За корпоративни събития прави много добро впечатление, когато фирмените цветове са съобразени и отразени в букета или аранжировката. За благодарствените букети също може да се ограничи до комбинация до 3-4 цвята. Сдържаност и елегантност са водещи принципи за добро представяне и етикет.

Важно правило при избор на сватбен букет е той да бъде съобразен с останалата сватбена декорация. Всичко е индивидуално – започва се от избора на тема, вземат се под внимание цветовете на събитието, локацията също не е маловажна. Съществуват различни сватбени концепции, които могат да бъдат отразени и в букета: сватба с морска тематика, горска сватба, градинска сватба, сватба в бохо стил, традиционна сватба, на която всички присъстващи са облечени с народни носии. Тогава е важно флористите и сватбените агенти да съобразят подбора на цветята с избраната тематика, категорична е Деси Краваева.

Съществува неписано правило, че когато се подаряват цветя на родители и тяхното новородено, най-важно е да се помисли за комфорта на бебето и майката, съветва флористката. Цветя, които са подходящи за подаряване при изписване от болницата са рози, орхидеи, слънчогледи, маргаритки, лалета или хризантеми. Цветята, които трябва да се избягват, защото могат да причинят алергични реакции и да дразнят сетивата на бебето и майката, са лилиум, гипсофила, божури, зюмбюли и нарциси.

Безспорно пък една от най-трудните задачи е да се избере букет за мъж. Кои са най-подходящите цветя и комбинации между тях? Деси дава категоричен отговор: букетите за мъже, трябва да бъдат сдържани и подредени, без да има хаотичност в тях, цветя с дълги дръжки, остри листа, ярки и наситени цветове. Такива видове са антуриум, стрелиция, делфиниум, бамбук, гладиоли, лилиум и кала. Собственичката на магазин „Талисман“ е категорична, че в нейните представи букетите за мъже се изработват само от цветя, а всяка добавка, като алкохолни напитки, месни деликатеси и/или зеленчуци, няма общо с флористиката. През последните години нашумя този тип „мъжки букети“, които тя категорично отказва да изработва.

Грижа за цветята

Отстраняването на хартията, с която е опакован букета, ако има такава, е едно от важните условия за удължаване на живота на цветята, категорична е Деси Краваева. Важно е в съда, където ще се поставят цветята, да се налее чиста вода, като преди това дръжките се подрязват косо около 2-3 см. Това се прави с цел да се снабдм стеблото с вода. Цветята могат да се подрязват на всеки 2 дни. В търговската мрежа се продават и специални препарати за гарантиране свеж вид на цветята за по-дълго време.

Всъщност според флористката не е нужен специален повод, за да покажем на любим човек, че е важен за нас и да предизвикаме красиви емоции в него. Когато изготвя аранжировка или букет, тя винаги търси баланс, цветова хармония и изящество на цялата композиция. В магазин „Талисман“ се изготвят персонални букети, като около 80% са точно такива. Готови букети не се поддържат, защото при избора на цветя се вземат под внимание редица фактори относно адресата – пол, възраст, любим цвят, любимо цвете.

За мен всяко цвете, подарено с любов и желание, е най-подходящото! И тук няма значение цвета или вида, а желанието, действията и последвалата реакция“, завършва своя вълнуващ разказ Деси.

Адрес: София, ул. Майор Първан Тошев №24

Тел.: +359 898 691 718