Фестивалът „Процес-Пространство“ ще се проведе за 35-и път
10 юни 2024

Фестивалът „Процес-Пространство“ ще се проведе за 35-и път

На 14 и 15 юни фестивалът „Процес-Пространство“ ще реализира своето 35-то издание – юбилей, който отбелязва тържество на постоянството и поглед в бъдещето. Мотото на форума е 3+5=∞/ДОПУСТИМО БЪДЕЩЕ с реализация в гр. Балчик. Фокусът на това издание е изкуството от Балканите, неговите проблеми, възможности и бъдещо развитие. Мотото залага основна тема на изданието, а именно намирането на общи хоризонти и допирни точни върху, които творци от района на Балканите биха могли да се обединят и работят заедно и всеки да представи своята визия за едно възможно бъдеще. Същевременно темата търси общи проблематики, както и перспективи за развитие и разгръщане на арт възможности и общи проекти. Концепцията е в събирането на едно място на идеите, творчеството и критиката на хора работещи и познаващи културната, художествената, социално-психологичната, проблематичната среда на Балканите. 3+5=∞/ДОПУСТИМО БЪДЕЩЕ се отнася и към различните разбирания за понятието бъдеще и неговите вероятни възможни бъдещи проекции в съвременното общество, разказани чрез различни художествени похвати, търсения, емоции и процеси през погледа на участниците във фестивала. Индивидуалните гледни точки и фантазии за бъдещето, отнесени към ежедневните проблемите, вълнения и страсти, както и отделни факти от живота и дефекти в обществото, свързани с промените около нас, на които ставаме свидетели в съвремието, биха могли да намерят отражение в творчеството на участниците, работещи в група или индивидуално в рамките на фестивала. Средата, която създава форумът е творческа и съзидателна за множество възможности и представяне на участниците, две изложби, гостуващи галерии, лекторски презентации и филмова програма.

Участници в изданието са 20 артисти от България и чужбина, които имат амбициозни заявки за своето представяне. Сервет Кочийт, родом от Турция, но живеещ в Нидерландия, ще представи сложна инсталация от рециклирани автомобилни части, която ще бъде изработена на място в Балчик, специално за фестивала. Той е световна звезда на съвременното изкуство с множество международни проекти и изложби в едни от големите музеи в Бразилия, Китай, Франция, Израел, Италия, Нидерландия, Турция, както и участия в 27-мо издание на Биеналето в Сао Пауло (2006) и 9-то издание на Биеналето в Истанбул (2005). От Турция участват също художничките Демет Ялчинкая и Бегум Челик, които представят съответно съвременна живопис и фотография. От Румъния пристига Овидиу Тоадер, който ще представи чисто нова творба, продължение на проекта си Ray Collector („Колектор на лъчи“), като работата му е изработка специално за фестивала по време на резиденцията в Балчик. От Австрия и Сърбия пристигат съответно Изидора Кръстич и Петър Крас, от Гърция Мария Гуивели, които ще търсят вдъхновение от природата, атмосферата и живота на хората от района и ще проектират своите чувства чрез средствата на акварел и колаж. Българското участие в президентската програма е много силно с преобладаващо живописна и графична основа. Участниците са Нора Ампова, Надя Розева, Васил Славков, Йордан Панков – J.PANK, Силвия Радева, Ралица Стоицева и Мартин Трифонов. Куратор на форума е изкуствоведът Христина Бобокова, а артистичен директор художничката Рада Якова.

За първи път на фестивала гостува галерия и това е варненската галерия „Ларго“, която ще открие фестивалната програма за гости и посетители на 14 юни в Градската художествена галерия – Балчик с изложбата „(Не)възможна цикличност“. Участници са Васил Стоев, Атанас Колев, Румен Нечев, Петър Чиновски, Драго Дочев и Розина Макавеева, които представят живопис, графика, скулптура, видео арт, инсталации и обекти. Изложбата разглежда човешките взаимоотношения, като един безкраен процес във времето, обществените нагласи, влияния и световните катаклизми, издигането на идеи и потъването на други в забвение. Основната характеристика на този процес е именно неговата цикличност и безкрайност.

От 2023 година програмата на форума представя и лекторска и филмова част. През 2024 г. гости са: Надежда Джакова, комисар на българският павилион във Венеция: румънската аукционна къща Art Mark;  Сервет Кочийт, представяне на творческия си път и работа; представяне на филм „Медалът“ на Надя Розева; първо представяне на документалният филм „Отражения в спомени“, свързана с историята на сградите и реставрацията на културно историческото недвижимо наследство; репортажен филм от акция „Тухлата“ на Христина Бобокова и Рада Якова.

Гости и посетители могат да присъстват свободно на всички дейности от програмата от 14 – 15.06.24 г. в ГХГ – Балчик и ИЦ „Мелницата“, гр. Балчик.

  • 14.06.2024 г. от 18:00 ч. – Изложба „(Не)Възможна цикличност“ на гостуващата на фестивала галерия „Ларго“ в градска художествена галерия – Балчик. Изложбата може да бъде посетена до 24.07.2024 г. Участници: Васил Стоев, Румен Нечев, Атанас Колев, Петър Чиновски, Драго Дочев, Розина Макавеева.
  • 15.06.2024 г. от 11:00 ч. в ИЦ „Мелницата“ ет. 6 ще се проведе дискусионен-теоретичен арт форум с гост-лектори, които да представят проблематики в областта на съвременното изкуство в региона и филмова програма. Събитието ще се излъчва и онлайн.
  • 15.06.2024 г. от 18:00 ч. Откриване на изложба „3+5=∞/Допустимо бъдеще“ в ИЦ „Мелницата“ –  ет.4. Участници: Сервет Кочийт (Турция/Нидерландия), Бегум Челик (Турция), Демет Ялчинкая (Турция), Петър Крас (Сърбия), Изидора Кръстич (Сърбия), Мария Гуивели (Гърция), Овидиу Тоадер (Румъния), Силвия Радева (България), Нора Ампова (България), Мартин Трифонов (България), Йордан Панков – J.PANK (България), Надя Розева (България), Ралица Стоицева (България), Васил Славков (България).

Организатор на фестивалът е фондация „Процес-Пространство“, партньори в организацията са Община Балчик, Исторически музей – Балчик, ИЦ „Мелницата“ Балчик, Съюз на българските художници, галерия „Ларго“, аукционна къща Арт Марк, Арена Медиа Русе. Спонсори и спомоществователи са Австрийско посолство в България, БНР, Дарик радио, Хеви-Клуб ЕООД, Приста Ойл ЕАД, Винарска къща Левент, Винарска къща Варна.