Флорални тоалети завладяха поредната Вечер на стила
25 март 2024

Флорални тоалети завладяха поредната Вечер на стила

* Проф. Любомир Стойков: „Цветята са сред върховните послания на висшата мода!“
* * Част от елита на българската мода представи своите най-нови произведения
* * * Рокля с живи цветя обра точките

Много емоции предизвика поредната Вечер на стила, посветена на римската богиня на цветята и градините Флора. В столичната галерия „Милениум“ гостите се насладиха на предложенията на дизайнерите, които бяха тематично издържани в пролетната гама. Ето какво сподели по този повод председателят на Академията за мода проф. д.н. Любомир Стойков сподели: „Цветята са неразделна част от стила и външността, модата и облеклото. Те са не само неподражаема естетическа емблема, но и витамин за радост, ентусиазъм и самочувствие. Те са мотив и подтик към търсенето на съвършената дреха, на изумителния аксесоар. Цветята са органична част от върховните послания на висшата мода – знаци на мечтанието, романтиката и чистото вълнение. Налице са всички основания да признаем Флора не само като римска богиня на цветята и градините, но и като покровителка на стила и модния дизайн. Моите адмирации към българските дизайнери, които откликнаха на нашата покана и представиха великолепните си произведения, заредени с пролетен дух и свежест!“.

Във вечерта, озаглавена „Флора“, бяха презентирани произведения на носителите на „Златна игла“ – Радостина Долапчиева и Alegra, Поля Кинова и Paloma Fashion и Радослава Лазарова и Blink by Radi Lazarova. В бляскавото събитие взеха участие и такива талантливи и иновативни дизайнери като Албена Иванова-Деянова и Benmodel, Ивет Апостолова и Ivette Bianchi. Дебют във вечерите на стила направиха дизайнерката Таня Ян, респ. брандът ѝ Tanya Yan Exclusive, както и флористката Деси Краваева, и гримьорката Габриела Карчина.

Модното ревю започна с Таня Ян – дизайнер на модния бранд Tanya Yan Exclusive, която представи тоалет от колекция Gioiello, в който основният мотив са цветята. Думите, които могат да опишат колекцията са на приказния Ханс Кристиян Андерсен: „Само живеенето не стига, човек трябва да има слънце, свобода и малко цветя.“.

Деси Краваева – собственик на бутик за цветя „Талисман“ представи „жива“ рокля, която в следващите седмици ще бъде обсипана с естествени и ароматни цветя. Флористката е използвала живи цветя като луковици, които ще цъфтят върху роклята и след днешното ревю, мускари, лалета зюмбюли и теменужки.

Гримьорката Габриела Карчина, отличена със сертификат от Академията за мода за нейните постижения в перманентния грим, презентира актуален грим за сезона, направен с цветове от пролетна палитра и вечния тренд на подчертаните естественост и свежест.

Поля Кинова – носител на „Златна игла“ и дизайнер на модна къща Paloma Fashion, представи рокля от копринена органза, която възхвалява сложните форми на цветята. С всяко грациозно движение тоалетът разкрива симфония от блясък и искрящи елементи.

Ивет Апостолова, която бе отличена през 2023 година от Академията за мода за нейния успешен дебют на българската модна сцена и е дизайнер на модния бранд Ivette Bianchi, презентира рокля La Dolce Vita, която е символ на сладкия живот. Нейната вдъхновителка – прелестната Флора на италианската Ривиера, придава на аутфита изисканост и неповторим стил.

Модният бранд Blink by Radi Lazarova, с дизайнер Радослава Лазарова – трикратен носител на „Златна игла“, представи аутфит „две в едно“. Тоалетът представлява нежна полупрозрачна мини рокля, направена от така характерната за бранда авторска дантела. Акцентът на дизайнерското предложение е късо полупрозрачно яке, в чиято основа са съчетани двуцветна копринена органза и френска дантела.

Ревюто завърши с естетско произведение на модна къща Alegra с дизайнер Радостина Долапчиева, която е три пъти носител на „Златна игла“ и дизайнер на 2023 година. Тя презентира рокля „Пърпъл“, което е изработена от  италиански тюл, с лек блясък и множество фини 3D цветя.

Водещата на събитието Екатерина Свечева – лице на „Златна игла 2022“, инфлуенсър и топмодел, сияеше в тоалет на модния бранд Benmodel с дизайнер Албена Иванова-Деянова, която през 2023 година бе наградена от Академията за мода за нейния принос в развитието на спортно-елегантния стил. Нейният аутфит бе в две части – къса флорална рокля „Донна“ и кожено ръчно декорирано сако „Венера“. Роклята е в изчистена линия и абстрактен дизайн, а при сакото се забелязват десетките скулптурирани ЗD цветя, които оформят цялата основна част на дрехата.

Моделите, които се откроиха по време на ревю-спектакъла са Вероника Стефанова – Мис България Свят 2017 и лице на „Златна игла 2021“, Антоанета Боянова – лице на „БГ модна икона 2024“ и носителка на титлата „Лейди България Свят“ и  харизматичните Виктория Югова, Милица Казакова, Михаела Петрова и Татяна Мечинова.

Стилното събитие беше уважено от ярки представители на културните, артистични и бизнес среди, сред които проф. Георги Рачев, доц. д-р Манол Соколов, Лю Инджуин, Ю Чън, Христо Дурчев, Максим Бехар, Вили Николов, д-р Ирина Гъркова, Моника Николова, Иво Кръстев, Албена Александрова, Веселина Ангелова, Наталия Гуркова, Роси Иванова, Лилия Стефанова, Лариса Нинова, Румяна Маринова, Камелия Терзийска, Мария Сулпицио и др. Красивата атмосфера в галерията се допълваше от картините на талантливия художник Вили Николов и неговата изложба „Естетика / Полифония“.