Глътка свежест в топлото време от Lavazza
25 юни 2024

Глътка свежест в топлото време от Lavazza

С повишаването на летните температури, Lavazza – популярната италианска компания с наследство от близо 130 години майсторство в производството на кафе, споделя своите любими рецепти за айс кафе за едно прекрасно лято. Специално разработените рецепти за айс кафе, студен извлек и смути с айс кафе предлагат перфектното съчетание от традиция, иновация и освежаване, за да поддържат любителите на кафето охладени през целия сезон.

Айс кафе „Саленто“: класика с обрат

Айс кафето е любима напитка на базата на кафе, която съчетава богатия, интензивен аромат на кафе с освежаваща прохлада. Популярен вариант е айс кафе „Саленто“ – италианска адаптация на оригиналното “Café del Tiempo” от Валенсия. Макар че тази освежаваща напитка е с корени в Испания, в италианския регион Саленто традицията е да се използва сироп от бадемово мляко, който прибавя уникален и сладък привкус.

Рецепта:

  1. Изсипете неподсладено кафе във формички за лед и замразете.
  2. Поставете ледените кубчета кафе в чаша от 300 мл и добавете 250 мл мляко.
  3. Пригответе еспресо и разтворете сиропа от бадемово мляко в кафето.
  4. Във висока чаша изсипете еспресото върху кафето с лед и млякото и се насладете.

Студен извлек: Интензивно охлаждащо кафе

Студеното кафе предлага изискан и ароматен начин да се насладите на студена кафеена напитка. За разлика от стандартното айс кафе, което се приготвя горещо и след това се охлажда, студеният извлек от кафе представлява накисване на утайка от кафе в студена вода, което води до гладък и интензивен вкус.

Рецепта:

  1. Използвайте едро смлени кафеени зърна за най-добър интензитет на вкуса. Смесете една част кафе с шест части вода със стайна температура. Разбъркайте и оставете да се накисва за 12-16 часа, за предпочитане в хладилник.
  2. Разбъркайте внимателно и прецедете сместа през фуния, покрита с филтър, в друга кана. При необходимост, прецедете няколко пъти за по-бистра напитка.
  3. Разредете една част концентрат с две части вода. Сервирайте върху лед и добавете мляко и захар на вкус. Съхранявайте концентрата в хладилник до пет дни.

Смути с айс кафе Lavazza: кремообразно, комбинирано удоволствие

Смутитата с айс кафе са идеални за тези, които обичат богатата текстура на млечен шейк, съчетана с ободряващия вкус на айс кафе. Само с няколко съставки и разнообразни добавки, тази рецепта може лесно да се приготви у дома.

Рецепта:

  1. Сварете силно кафе или еспресо и го охладете в хладилника.
  2. Поставете натрошен лед, мляко по избор, подсладител (сироп или мед) и еспресото в блендер. Блендирайте на пълна мощност до гладка текстура.
  3. Изсипете във висока чаша и допълнете с бита сметана и ароматизирани сиропи, по желание.

Lavazza кани ентусиастите на кафето да проучат тези освежаващи рецепти и да се насладят на прохладно лято, заредено с кофеин. С ангажимента на Lavazza към качеството и вкуса, тези напитки със студено кафе със сигурност ще станат фаворитите на сезона.