Голямо признание за професионализма на проф. Любомир Стойков
23 май 2024

Голямо признание за професионализма на проф. Любомир Стойков

* Известният медиен и комуникационен експерт получи специалната награда на БДВО за утвърждаване на PR професията у нас
* * Проф. Стойков: „Информацията копнее за свобода, а PR-ът – за медийна демокрация!“

Радинела Гелева

Емблематичният медиен и комуникационен изследовател, мениджър и университетски преподавател проф. д.н. Любомир Стойков бе удостоен с авторитетната награда „За утвърждаването на PR професия в България“ на Българското дружество за връзки с обществеността. Това стана по време на традиционния PR фестивал и церемонията  по награждаването с „PR приз 2024“, организирани от най-старата организация за връзки с обществеността у нас. Високото отличие бе връчено на проф. Стойков лично от председателя на БДВО Иван Янакиев.

В своето благодарствено слово проф. д.н. Любомир Стойков подчерта: „Написал съм 20 книги, голяма част от които пряко или косвено са посветени на публичната комуникация, имиджа и връзките с обществеността. Най-малко време ми отне писането на може би най-важната от тях – „Управление на връзките с обществеността“. Успях да я сътворя за инфарктно кратки срокове – само за 2 месеца! Ситуацията беше изключително напрегната във връзка с конкурса ми за професор, но монографията вече претърпя три издания. Посланието в нея е актуално и днес – PR-ът е висша форма на мениджмънт и предполага ултимативните качества креативност, аналитичност и комуникационна ефективност. Благодаря за наградата на БДВО, както и на катедрата на ЮНЕСКО „Медии и обществени комуникации“ в УНСС и на катедра „Комуникация, връзки с обществеността и реклама“ на ФЖМК! Посвещавам този приз на моите студенти, дипломанти и докторанти, като им подарявам три от любимите ми професионални максими: „Ако ти не дефинираш имиджа, имиджът ще дефинира теб!“, „Информацията копнее за свобода, а PR-ът – за медийна демокрация!“ и „PR-ът е този, който включва лампата. Светлина, повече светлина!“.

Проф. Стойков е един от новаторите в изследването и преподаването на връзки с обществеността, публична комуникация, имиджмейкърство, бизнес комуникация, фирмена култура и комуникация, ивент мениджмънт и др. у нас. Той е автор на такива настолни книги за всеки медиен и комуникационен практик, студент, анализатор и мениджър, като „Публична комуникация и медиаморфози“, „Управление на връзките с обществеността“, „Ефективна бизнес комуникация“, „Култура и медии“, „Facebook комуникация“, „Фирмена култура и комуникация“ и др.

Сред мотивите за удостояването на професора с този приз са приносът и заслугите му към теорията, практиката и образованието по публична комуникация и по повод на неговата 70-та годишнина. Проф. д.н. Любомир Стойков е основател и  почетен председател на Българската асоциация за академични комуникации (БААК). Член е на Съюза на учените в България, Съюза на българските журналисти и Съюза на българските художници, както и на PRSA – Ню Йорк, IAMCR – Париж, ECREA – Белгия и др. Той е създател и главен редактор на теоретичното списание с международна редколегия „Медии и обществени комуникации“. Обучил е хиляди студенти, осъществил е научното ръководство на стотици дипломанти и на много докторанти в сферата на връзките с обществеността, медиите и журналистиката, в т.ч. и чуждестранни студенти по програма „Еразъм“.

Проф. д.н. Любомир Стойков е и дългогодишен PR мениджър и комуникационен стратег, организирал и провел стотици кампании у нас и в чужбина най-вече в сферата на културата, изкуството и лайфстайла. Управител е на PR агенция „Алма комуникация“ и председател на Академията за мода. Бил е PR мениджър и консултант на регионалните представителства на такива световни брандове като „Триумф“, „Джъст Кавали“, „Черути 1881“, „Лаваца“, „Есте Лаудер“, „Енрико Ковери“ и др., както и организатор, и съорганизатор на специални събития, иницирани от посолствата на Обединеното кралство, Италия, Мароко и др.

По време на „PR приз 2024“ авторитетното жури раздаде награди в различни категории на най-добрите наши пиар агенции, медии, мениджъри и практици за техните успешни комуникационни проекти, кампании и концепции през последната година.