Как Еверест се озова в нозете на Силвия Аздреева?
14 декември 2023

Как Еверест се озова в нозете на Силвия Аздреева?

* Харизматичната алпинистка разкрива необикновените си тайни в книгата „Да покориш себе си“

Автор: Проф. Любомир Стойков

Тя е първият българин, изкачил последователно Еверест и Лхотце. Тя е първата българка на К2. Тя е първата българка на Лхотце. Тя е първата българка, изкачила три осемхилядника. Тя е втората българка (след Петя Колчева) покорила най-високия връх на света – Еверест. Тя – Силвия Аздреева!
Ако не сте я виждали на снимка, по телевизията или пък на живо – в реалността, трудно ще съвместите представата – клише за суровото излъчване на планинарите с нейния действителен образ – толкова нежен, обаятелен, дори грацилен…
Книгата на Силвия Аздреева „Да покориш себе си. Едно (не)обикновено момиче на Ама Даблам, Еверест, Лхотце и К2“, написана в съавторство с Найден Тодоров и издадена от „Сиела“, е завладяващо послание, изпълнено с много страст и виталност, непокорство и амбициозност, смелост и…откровеност, безкрайна изповедна откровеност. Авторката още в началото обещава, че нейната книга ще разруши представите за границите на човешките възможности и ще взриви баналните стереотипи за жената. Страниците и снимките на нейното четиво дават ясен и изчерпателен отговор на двата стратегически въпроса, които Силвия си задава сама на себе си. Колко сила се изисква, за да продължа, когато съм отчаяна и на предела на всичко човешко? Какво ме вдъхновява и кара да вървя напред и нагоре, въпреки че мъжете до мен спират и се връщат надолу?
Още в началото на тази великолепна книга вниманието е привлечено от автора на нейния предговор емблематичния непалски алпинист Нирмал Пурджа – Нимсдай, жива легенда в този спорт, постигнал не един и два световни рекорда: „Браво, Силвия! Ти постигна много. Но нали знаеш – винаги може повече! Спомняш ли си какво ти казах, когато изкачи Еверест? Да, ти стъпи на Покрива на света, но има още много да се учиш. Да, изкачи най-високия планински връх, но ти можеш повече! А каквото е валидно за планината, е валидно и за живота!“. В тази вълнуваща оценка откриваме и един от основните кодове на книгата – човек никога не може да покори изцяло и най-високите и най-страховитите върхове, защото „Единственото, което можеш да покориш, е себе си!“, както пише Силвия Аздреева.
Текстът е чист и прозрачен като глетчерите на Хималаите – чете се на един дъх. Всяка премината страница стимулира любопитството и възбудата да минеш към следваща и по-следващата. Същинското вникване и проникване в книгата на Силвия Аздреева дава шанс на читателя да осмисли нейните отделни и толкова значими сегменти: „Мамо, не може ли да живея в планината?“, „Хималаите – по-велики от китайската стена“, „Опасният красавец и невъзможната любов на едно мечтаещо момиче“, „Ама Даблам“, „Еверест“, „За моя ангел пазител“, „Лхотце“, „От Мингма Дейвид шерпа“, „К2“.
В книгата „Да покориш себе си“ не просто има изключително много описани вълнуващи и екстремни моменти. Всеки или почти всеки ред има адреналинова характеристика. Дали тези моменти са свързани с най-големите изпитания на Силвия по пътя й към осемхилядниците, със злокобните й „срещи“ с труповете на загинали алпинисти, с ужасната лавина, в която тя попада и в чийто смъртоносен капан едва оцелява, с многобройните рискови ситуации и ужасни катерачески изпитания?
Безспорно един от сюблимните моменти в четенето на книгата са прекрасно пресъздадените и предадени емоции на Силвия Аздреева при непосредственото покоряването на Еверест. Имах късмета още преди да прочета тези страници, лично да чуя от Силвия какво е чувствала, какво е мислела, когато Еверест е в нейните крака. Когато я попитах какво точно й е минало през ума в този миг, тя най-неочаквано ми каза: „Нищо конкретно! Бях завладяна от неописуема емоция, сълзите ми рукнаха…“. Плачът е върховно състояние особено, когато си на Покрива на света. Ето какво е написала Силвия за този кулминационен и екстремен момент: „Пред мен стоеше той – Еверест. Стояхме и се гледахме. Делириум. В мига, в който го зърнах, заплаках…Поех въздух и тръгнах към него. Вървя и плача. Не бях на себе си от щастие. Последни метри. Последна крачка. Ето ме там. Аз наистина съм на Еверест! Хора, на Еверест съм!…“.
Книгата на Силвия Аздреева „Да покориш себе си“ редом с всичко друго е апел и послание за воля и издръжливост, търпение и непримиримост, страст и целеустременост. Тя разкрива много от тайните на авторката, но заедно с това ни помага по-честно да се вгледаме в себе си и да разгадаем собствените си загадки и стремления.

__________
Аздреева, Силвия. Да покориш себе си. Едно (не)обикновено момиче на Ама Даблам, Еверест, Лхотце и К2. Съавтор Найден Тодоров. Сиела Норма АД. София, 2023, 256 с.