Културни послания на традиционни китайски и български облекла
13 ноември 2023

Културни послания на традиционни китайски и български облекла

* Вълнуваща вечер на модата в Китайския културен център

На 24 октомври се проведе изложба за културен обмен на традиционни китайски и български облекла, организирана от Китайския културен център в София, Професионална академия по текстил и облекло Нинбо в провинция Джъдзян и Китайско-българската асоциация за обмен в културата и туризма.
Работилница за мода и технологии на облеклото Хунбан бе открита съвместно с дизайнера на бранда Flower Street – Генадий Береснев. Тя е китайско-българска платформа за културен обмен на традиционно китайско и българско облекло, която има за цел да комуникира с Китай чрез изложби на тоалети, преподаване на технология на облеклото, академичен обмен и разработване на проекти. Сътрудничеството и други дейности укрепват обмена в културата на облеклото между двете страни, задълбочават взаимното разбирателство и насърчават връзката между хората.
Дизайнерката Светлана Димитрова, която тази година празнува 70-годишен юбилей, а модният ѝ бранд „Ариес Уникат“ навършва 35 години, представи най-новата си колекция „България-етно“, която съдържа различни традиционни български носии и показа културните особености на различните етнически региони. Дизайнерката е носител на множество награди, включително престижната награда на Академията за мода „Златна игла“ в категория „Цялостен принос“.
По време на ревюто бяха представени и традиционни китайски облекла, като един от най-отличителните и елегантни представители бе роклята ципао. Аутфитът е известен като квинтесенцията на Китай и националното дамско облекло и е привлякло вниманието и любовта на международната модна индустрия. Ханфу представлява същността и темперамента на традиционната китайска култура. Тя обхваща хиляди години и носи богати исторически и културни конотации. Също така е въплъщение на китайската цивилизация, етикет и морал. Гостите се насладиха на разнообразие от стилове и се потопиха в красотата на традиционното китайско облекло.
В ревюто взеха участие и студенти от катедра „Моден дизайн“ на Националната художествена академия, като показаха свои творби, изразявайки своя ентусиазъм от наследството и новаторството на китайско-българската култура на облеклото. По време на дефилето публиката се наслади и на музикални произведения на китайски изпълнители, студенти в Националната музикална академия.
По повод провеждането на изложбата за културен обмен проф. Любомир Стойков – преподавател в Националната художествена академия, отбеляза: „Много съм щастлив да видя резултатите от едно толкова вълнуващо и плодотворно сътрудничество между България и Китай, между техните особено изявени таланти в музиката, модния дизайн и визуалните изкуства. Този синтез между етноси, националности, ценности, символи и вярвания е изключително благодатен, тъй като позволява да се смесват културите. Има интеграция на изкуствата и взаимно проникване. Аз лично бях впечатлен както от нашите носии, които познаваме много по-добре, така и от традиционното китайско облекло. Тази колаборация е изключително добър повод да открием новите възможности в нашето приятелство, в нашата комуникация и слава Богу, че тук на преден план са младите таланти – нашите студенти от НХА. Това, което бих пожелал занапред и на организаторите, и въобще на всички участници, е да създаваме повече красота, повече да мислим за тези красиви и стойностни моменти, защото ако навремето Достоевски беше казал, че „Красотата ще спаси света“, сега пред нас голямата задача е ние да спасим красотата“.
Успешното провеждане на тази изложба на традиционни китайски и български тоалети допълнително задълбочи културния обмен в областта на облеклото и модата между двете страни, отрази интеграцията на китайско-българската модна традиция и иновации, изгради платформа за показване на млади дизайнери от Китай и България и популяризира обучението под форма на обмен.
Моделите, които представиха тоалетите, са от агенция BG MODELS, а голяма част от тях са победителки и финалистки на световни конкурси за красота, провеждани в Китай.
На събитието присъстваха правителствена делегация от Общинското народно събрание на град Нинбо, Хонг Хай, директорът на Китайския културен център в София, представители на Китайското посолство, проф. Яна Костадинова – директор на департамент „Моден дизайн“ на Националната художествена академия, проф. Любомир Стойков, проф. Майа Богданова, проф. Мариела Гемишева, дизайнерът Генадий Береснев, дизайнерът Жени Живкова и други представители от културните, образователни, търговски, модни и медийни сфери на Китай и България.