Lavazza за жените в кафе индустрията
8 март 2024

Lavazza за жените в кафе индустрията

* По случай Международния ден на жената Lavazza отбелязва ключовата роля на дами

Днес, на Международния ден на жената, Lavazza иска да напомни за основната роля на женската фигура в света на кафето, а и не само, като изтъква някои проекти, разработени от фондация Lavazza, които насърчават правата на жените по различни начини.

На 11 март, по повод 68-ата сесия на Комисията по статута на жените, Lavazza ще открие изложбата на календара Lavazza 2024 „Отвъд нас“, разположена на входа за делегати в централата на ООН. Изложбата има за цел да отведе зрителите на визуално пътешествие, което възхвалява Африка, нейните хора и пейзажи, със специален акцент върху овластяването на жените и насърчаването на предприемачеството. Наред с институционалното присъствие на ООН и посланиците, на събитието ще присъстват Франческа Лаваца (член на борда на директорите, Lavazza Group), Вероника Роси (старши мениджър по устойчиво развитие, Lavazza Group и управител на фондация Lavazza) със свидетелството на Шийла Ампумуза, представител и директор на проекта Sawa.

За да подчертае трайния ангажимент на компанията да насърчава равните възможности като двигател на промяната, на 8 март от 15:30 до 16:30 ч. централноевропейско време Lavazza ще бъде домакин на уебинар „Това (не) е работа за момичета: как жените оформят кафе индустрията“, който ще се излъчва на живо тук* на английски език. Събитието, което е достъпно на 4 езика (италиански, английски, испански, френски), има за цел да предостави платформа на изтъкнати жени лидери, представляващи всеки етап от веригата за създаване на стойност в кафе индустрията, за да споделят своите силни истории и опит на всички етапи от производството, износа и дистрибуцията на кафе, от зрънцето до чашата. Сред главните действащи лица ще бъдат Рина Мехия (производител на кафе от Хондурас), Флавия Барбоса Паулино да Коста (износител на кафе и директор на Exportadora Guaxupé от Бразилия), Франческа Данджелико (директор по развитието на храните и иновациите в Lavazza от Италия), Сузане Веге (генерален мениджър на Lavazza за DACH и Полша) и Жизел Себенело (бариста и предприемач от Италия). Освен това събитието ще включва и свидетелство за проекта Sawa от Шийла Ампумуза (директор за страната на SAWA World). На уебинара ще бъдат представени техните свидетелства, като ще се подчертаят гледните точки както на Lavazza, така и на партньорите по света.

Фондацията Lavazza, създадена през 2004 г. и празнуваща 20 години дейност тази година, вече има 33 активни проекта в 21 държави на 3 континента, от които се възползват близо 190 000 производители на кафе. Овластяването на жените е един от основните стълбове на проектите на фондация Lavazza. Като осигурява достъп до образование, обучение и ресурси, фондацията помага за преодоляване на бариерите и дава възможност на жените да поемат ръководни роли в своите общности. Това е от полза не само за отделните жени, но и за цялата общност, отглеждаща кафе, като същевременно укрепва веригата за доставки на кафе като цяло чрез насърчаване на по-голямо равенство между половете и устойчивост.

Фондация Lavazza, съвместно с неправителствената организация Sawa World, основава проекта Ujana Coffee Project. Тази инициатива овластява младите хора, като им предоставя местни ресурси и възможности за промяна, специално насочени към малките ферми за производство на кафе. За три години проектът насърчи предприемачеството сред 765 млади хора, което е довело до създаването на 343 микропредприятия. Тези млади собственици на бизнес отбелязаха 25% увеличение на месечните си доходи, като същевременно вдъхновиха над 5 000 души, което им позволи да дадат финансов принос за семействата си.

Забележително е, че 40% от посланиците на проекта Ujana Coffee са жени – много значителен процент, като се има предвид социално-икономическият контекст на района на проекта. Стотици жени са били възприемчиви и активни в създаването и развитието на микропредприятия, което от своя страна създава благоприятен цикъл: стотици други са били включени и достигнати чрез програмите за лично и цифрово обучение, създавайки много значителна култура на овластяване на жените в районите, където проектът присъства.

Eкипът на Sawa World се ръководи от Дафне Недерхорст, една от главните героини на календара на Lavazza за 2018 г. Екипът е съставен предимно от жени, което е допълнителен принос за разпространението на женски ролеви модели в общностите, обхванати от проекта. Шийла Ампумуза е директор за страната и сега ръководи екипа. След почти 10 години като директор на Sawa World, Шейла е не само експерт в подпомагането на младите хора в своята страна – Уганда, но се е превърнала във вдъхновение за много млади местни жени, подчертавайки голямата стойност, която могат да имат образованието и технологиите.

В светлината на много положителното и широкообхватно въздействие на резултатите от първите три години на проекта, фондацията популяризира Sawa World и неговия семпъл, но ефективен подход сред различните участници във веригата за кафе в Уганда, така че и други организации да могат да подкрепят проекта в угандийските общности за отглеждане на кафе, в които работят: разпространение на добри практики под знамето на ценността на сътрудничеството, „Отвъд нас“, която вдъхновява календара Lavazza 2024.

 (*) Можете да се присъедините към уебинара чрез Zoom с код за достъп 873666 (италиански, английски, испански и френски език).