Лиа Каменова: Концептуално мислене, страст към експеримента и необикновено въображение
11 октомври 2023

Лиа Каменова: Концептуално мислене, страст към експеримента и необикновено въображение

* Младата дизайнерка обича да разказва истории и приказки със своето изкуство

За нея проф. Любомир Стойков – председател на Академията за мода, категорично твърди: „Лиа Каменова е един от най-ярките представители на най-новата генерация модни дизайнери у нас. Тя прилага със забележителен успех знанията си, придобити по време на обучението ѝ в Страсбург. В своите колекции Лиа показва удивителен стремеж към устойчивата мода, преоткрива старите платове, вдъхва нов живот на рециклираните материи, следвайки принципите на кръговата икономика за съхранение на планетата. Сред най-силните страни в нейната работа са концептуалното мислене, страстта ѝ да експериментира и необикновеното ѝ въображение.“.

Но коя е Лиа Каменова? Тя е родена в гр. Карлово. През 2019 г. създава своя моден бранд Reflet. Средното си образование завършва във френската езикова гимназия „Антоан дьо Сент-Екзюпери“ в гр. Пловдив, след което заминава за Страсбург, Франция, където завършва специалност „Моден дизайн и стайлинг“ в университет MJM Graphic Design. По време на обучението си е участвала в модни ревюта и стажове както в чужбина, така и у нас (в модна къща Minoar с дизайнери Теодора Спасова и Йоан Гълъбов). Успешно завършва Академията за жени предприемачи към „Нов български университет“ с подкрепата на Посолството на САЩ, а сега младата дизайнерка е приета във Франция в университет ECOLE CONTE, където ще изучава „Маркетинг на лукса BAC +3”. След като взима бакалавърска степен, Лиа се връща в Карлово, където започва да придава своите знания на съгражданите си – реализира лятно дизайн училище Reflet 2023, в което се записват около 20 деца и младежи, също така е ректор в проект „Еко герои“. Освен участник, тя е част от организацията на събитието „Творчество срещу агресията“ по повод Международния ден на младежта. Облича по 16 момичета в конкурсите „Царица на розата 2023“ и Miss Green Bulgaria. Изработва сценография за два благотворителни концерта и се включва в поредица творчески ателиета за деца към сдружение „Игнис Карлово“. Дизайнерката на Reflet има четири самостоятелни изложби, както и групова изложба “Industrial”, в която се присъединява с няколко самостоятелни творби, смесена техника, в столицата на културата – гр. Пловдив. Лиа Каменова се включва в няколко събития от социално-културния проект на Академията за мода „Вечери на стила“, както и два пъти в Годишните награди на Академията за мода за успех и стил „БГ модна икона“.

Кога, как и защо започнахте да се занимавате с мода?

Започнах да се занимавам с мода покрай моята голяма страст и хоби театъра. Още от ранните ми гимназиални години, в които посещавах актьорско майсторство в гр. Пловдив, при моя преподавател Васил Караманлиев, аз обичах да действам зад кулисите. Интересна ми беше частта с костюмите, работата с различни материи, епохи и идеи, които се случват на сцената. От там дойде и моята идея да вървя в тази насока  (сценична дреха, костюм) – да мина пo пътя на модата, за да реализирам идеите си с лекота. Една рисунка не е достатъчна, трябва да знаеш как да изработиш това, което виждаш на листа.

Първият ми допир с модния дизайн се случи във Франция през 2018 г., когато  започнах да уча „Стайлинг и моден дизайн“ в MJM Graphic Design, в Страсбург.

Какво е характерно за Вашия дизайнерски почерк?

Характерно за моя дизайнерски почерк е работата ми с нетипични материи, експерименталните ми колекции и силно присъствие на цветове.

Обичам да комбинирам смело, да не се подчинявам на дадени норми, а да се наслаждавам на процеса. Смятам, че от най-неочакваната материя може да излезе успешен, дори и гениален продукт. С една дума, моят почерк е смелост. Обичам да разказвам истории и приказки с това, което правя.

Дрехата за мен е изкуство.

Как бихте описали своя маниер и процес на работа – от раждането на идеята до нейната реализация?

Отнасям се сериозно и с доверие към идеите си. Когато нещо ми дойде на ум или се вдъхновя от даден детайл, пътуване, история, аз започвам да изготвям стотици страници с материал, скици, технически рисунки и експерименти. Това е важна част от моя процес на работа, защото той ме води до крайния резултат. Понякога отнема дни или месеци, защото това е мисловна работа, проучвания и изследвания.

Има и други дни, в които виждам парче плат и веднага го превръщам в дреха. Имам много силно и изразено въображение. Всичко е толкова цветно като на филм. Затворя ли си очите, вече виждам и знам какво искам да направя.

Маниерът ми на работа е експресивен, понякога ми липсва търпение, защото искам да направя много неща, за много малък период от време. Гледам в бъдещето и работя, за да изпълня дните си със смисъл.

Кое е най-характерното и отличителното за Вашия стил?

Характерно и отличително за моя стил е комбинацията между старото и новото. Обичам да съчетавам забравени платове, нови и неконвенционални материали. Деконструкцията в силуета и сребристият свят цвят имат също силно присъствие в моите творби. Широки дрехи, елегантни аутфити, ултимативната кройка и нежни детайли…

Откъде черпите вдъхновение за аутфитите, които създавате?

Вдъхновение черпя от 60-те – 90-те години на миналия век, старите снимки и забравените платове, които са част от всеки български дом. Много силно въздействие в моето творчество влияе и абстрактното изкуство, архитектурата и пространственият дизайн на новото време. Природата и тишината също ми въздействат вдъхновяващо. Обичам да наблюдавам и да се наслаждавам на облеклото на минаващите хора по улицата. Смятам, че това ми дава нови идеи и страст към необичайни комбинации. Книгите, филмите и списанията също са страхотен начин да се запознаем с нещо ново и да си грабнем частица от него за наши идеи.

Кои са най-големите предизвикателства, които Вашата работа Ви поднася?

Смятам, че без трудности няма процес. Най-големите предизвикателства за мен са да намеря правилните хора и клиенти, които да следват идеите на моя моден бранд. Предизвикателство е и да се бориш глобално в бизнеса на модата, защото сме пренаситени от продукти и дрехи, както и да си стартиращ млад дизайнер, защото всичко ти е ново, грешките лягат на твоя собствен гръб. Всеки ден е предизвикателство, защото всичко зависи само и единствено от теб.

Как избрахте името на модния бранд Reflet и с какво е различна модата, която предлага?

Reflet от френски език, означава отражение. За мен тази дума е много ценна, тя има изключително много логика и смисъл. Изпълнена е с елегантност и красота. Ние сме отражение на родителите си, на природата и с отговорност трябва да се отнасяме към това, което сме. Да се огледаме и да помислим как света да стане едно по-красиво място. Дори за миг да сътворим нежност и доброта, чрез модата и изкуството. Различни сме с това, че искаме да разкажем история, да вдъхновим чрез нашето облекло, за да продължим по пътя на живота с нови идеи и още повече жажда за живот!

Коя е Вашата първа професионална изява и следователно коя бе първата колекция, която представихте?

Моята първа професионална изява е модно ревю в Страсбург, Франция през 2021 г. с колекция “The reflection of the Mastaba” по повод дипломна работа на факултет „Стайлинг и моден дизайн“, вдъхновена от творбите на Кристо Явашев и Жан Клод, деконструкцията и 60-те години на миналия век.

Върху какво работите в момента? Кои са акцентите във Вашата най-нова колекция?

В момента работя върху нова колекция, вдъхновена от предизвикателствата на новото време, NEO-DADA и минимализъм. Нашите дрехи ще оживеят в настроението на червения мак, копчето на Reflet, рециклираната кожа и ще преминат от всекидневното облекло към стилната вечерна и празнична рокля. Акцент и нещо ново в тази колекция ще е бижуто и финалната дреха, а именно булчинскa рокля от Reflet. За първи път ще участват и наши нови аксесоари и бижута, които не са показвани досега.

За кого е предназначена модата, която създавате?

Модата, която създаваме е предназначена за смелите и екстравагантни хора. Тези, които искат да изразят артиста в себе си.

Участвахте в тазгодишния ревю-спектакъл на „БГ модна икона“. Какво мислите за стила на българските модни икони?

Българските модни икони се открояват със своя собствен стил и начин на обличане. Голяма част от тях са вдъхновени от глобалната представа за уличната мода и без съмнение са отражение на теченията на модата в Европа и САЩ. Все още залагат на класиката и елегантността, като смело мога да подчертая, че никак не отстъпват на други знаменитости и икони от Франция и Италия.

На кои световни модни дизайнери се възхищавате и определяте като Ваши косвени учители в модата и защо?

Дизайнерите, на които се възхищавам и определям като мои косвени учители са Паоло Себастиан, Пако Рабан, Вивиън Уестууд, Аликзандър Маккуин, Върджил Абло, Шопова Лоуена, Джъстин Менсингер и други. Смятам, че съм се учила от всеки един пример, техният път е вдъхновяващ и идеите им са били достатъчно гениални и находчиви за времето си, за да ги споменем и тук.

На кои български дизайнери се възхищавате?

Възхищавам се на Теодора Спасова – Теа и Йоан Гълъбов, и модния бранд Minoar.

Каква, според Вас, е ролята на Академията за мода в нашето общество и култура?

За мен ролята на Академия за мода, с председател проф. Любомир Стойков, е събирателен център за модата в България. Това е пространство, където се събират нови идеи, показват се концепции, вдъхновяват се стотици хора и се насочва към добрите примери в дизайна по света и у нас.

Завършили сте специалност „Стайлинг и моден дизайн“ в университета MJM Graphic Design в Страсбург, Франция. От кои преподаватели научихте най-много?

Обучението ми в Страсбург за мен беше една сбъдната мечта. Имах шанса да попадна в творческа среда, сред интересни и изключителни професионалисти – моите преподаватели. Изцяло насочени практически, ние имахме удоволствието да се докоснем до предмети като „История на костюма“, „Култура и тенденции в модата“, „Стайлинг“,  „История и експерименти с текстил“, „Инфография“, „Маркет анализ“, „Модна рисунка“ и други. Най-ценните съвети, примери и идеи съм научила от професорите ми по „Стайлинг“ и „История и експерименти с текстил“ – Thierry Michel и Danielle Songué. Най-ценното от моето образование беше практиката, на която французите залагат изключително много. За тях креативността е в корена на нещата. Ако се научиш да твориш смело, бързо и ефикасно, можеш да постигнеш и най-смелите си мечти в модата.

Сред проектите, по които сте работили, кои определяте като ключови за своето професионално израстване?

За мен всеки проект е важен и ми дава възможност да се уча на нови неща. Гледам винаги към следващия предстоящ и се фокусирам върху настоящия момент.

Как определяте своя личен стил на обличане и какво е характерно за него?

Стилът ми на обличане е по-скоро, както казвам „според настроението и сезона“. Уличната мода е моята страст и често съчетавам различни материи и смело експериментирам с цветове. Настроението в моя случай е много важно. Имам дни, в които слагам топ и широки панталони и тичам нагоре-надолу, а в други дни си избирам аутфита цяла вечност.

Стилът на обличане на кои световни знаменитости Ви прави най-силно впечатление или се доближава до Вашия?

Силно впечатление и ярко присъствие за мен носят знаменитости като Бет Биркет, Марни Сенофонте, Офсет, Никол Кидман, Сара Джесика Паркър и други. Със сигурност Сара Джесика Паркър и Никол Кидман могат смело да бъдат наречени световни модни икони, допринесли със своя стил и излъчване.

Коя световна знаменитост бихте искали да облечете с Ваш тоалет?

Една от световните знаменитости, с която бих искала да работя и да създам аутфит за нея е Никол Кидман.

На кои световни модни дизайнери се възхищавате и от кого сте се учили в модния дизайн?

Възхищавам се на дизайнери като Паоло Себастиан, Пако Рабан, Вивиън Уестууд, Аликзандър Маккуин, Върджил Абло  и други. Смятам, че съм се учила от всеки един пример, техният път е вдъхновяващ и идеите им са били достатъчно гениални и находчиви за времето си, за да ги споменем и тук.

Какво означава за Вас модата? А успехът?

За мен модата е изразно средство, а успехът е резултат от работата.

За какво мечтаете?

Мечтая си за нови предизвикателства, интересни срещи с хора, мащабни проекти, световни изяви и светло бъдеще.

Как обичате да прекарвате свободното си време? Имате ли любимо хоби?

Напоследък свободното си време прекарвам отново в модата, защото това е и моето хоби. Обичам това, което правя и творя, за да съществувам.

Ако не бяхте дизайнер, с какво мислите, че щяхте да се занимавате?

Ако не бях дизайнер, щях да се занимавам отново с професия в сферата на визуалните изкуства. Самата ми личност е така устроена, че постоянно искам да правя нещо с ръцете си. Да създавам, да творя и да помагам.

Някога съжалявали ли сте, че сте поели по този път?

Никога не съм съжалявала за пътя, по който съм поела.

Интервюто взе Хелена Тодорова