Мини или макси - гореща тема на Академията за мода
20 юни 2022

Мини или макси - гореща тема на Академията за мода

* Успешно продължава социално-културният проект „Вечери на стила“ в Галерия „Милениум“
* * Проф. Любомир Стойков: „В дамския дрескод има място за макси, за мини и за миди, стига да са налице красотата и удобството!“

Състоя се второто събитие от новия социално-културен проект на Академията за мода – „Вечери на стила“. Този път то беше посветено на темата „Мини или макси?“ – една от вечните дилеми за дрескода на всяка жена.
Водеща на събитието беше Вероника Стефанова – Мис България Свят 2017 и лице на „Златна игла 2021“, която даде начало на изисканото парти в рокля на модния бранд Blink с дизайнер Радослава Лазарова. Топмоделът сияеше в тоалет в стил „Мерилин Монро“ с изящна комбинация от авторска дантела, коприна, глитер и френска дантела.
В своето слово – едновременно задълбочено и атрактивно, и наситено с много хумор, проф. Любомир Стойков – председател на Академията за мода, изтъкна, че в съвременната визуална култура има място и за макси, и за мини, и за миди вариации в дамски дрескод, стига, разбира се, да са налице красотата, удобството и най-важното: духът на времето. Той изтъкна социалната и естетическата роля на мини полите от края на 50-те и началото на 60-те години на ХХ век. Обвърза появата на тази разкрепостена (и за мнозина пуритани – неморална) мода с женското бунтарство, бейби бума, сексуалната революция и не на последно място – борбата на жените за равноправие и ролята на минижупите като символ на феминизма и еманципацията. Проф. Стойков отбеляза ролята и заслугата на откриването и налагането на този стил на такива емблематични дизайнери като англичанката Мери Куант и французина Андре Куреж. Експертът по имидж и стил не пропусна да отбележи заслугата за популяризирането на мини модата на такива влиятелни дами като Джаки Кенеди, Бриджит Бардо и Туиги, като припомни мисълта на Чърчил, че „Никога в историята на модата с толкова малко материал не се е показвало толкова много!“. Професор Любомир Стойков не пропусна да изтъкне заслугата на френския дизайнер Даниел Ещер (с български произход) за налагането на макси стила, както и да напомни една от своите шеговити дефиниции за модата – „Късите поли винаги предлагат дълги възможности!“.
Във вечерта, посветена на темата „мини или макси“, бяха показани няколко тематично издържани произведения на носителите на „Златна игла“ – Аксел Харди, Албена Александрова, Радостина Илиева и Радослава Лазарова. Аксел Харди представи два тоалета, направени специално за събитието – единият в стил „мини“, а другият в стил „макси“. Важното за двата аутфита е, че са изработени изцяло безотпадъчно – само от правоъгълни детайли с минимален разход на електроенергия. „Мадам Рошав“ и нейната дизайнерка Албена Александрова бяха подготвили аутфит специално за „Вечери на стила“, в който посланието акцентуваше върху роклята като второто „Аз“ на всяка жена, без значение дали тя е мини или макси, екстравагантна или класическа, секси или срамежлива, официална или делова.
Радостина Илиева – дизайнер на модния бранд Alegra предложи своята концепция за мини стила. Blink с дизайнер Радослава Лазарова закри модното ревю, като водещата на събитието дефилира с втори тоалет на дизайнера за 2021 година, като този път беше в макси стил.
Христо Дурчев, собственик на фирма „Балкантел и меценат на събитието, сподели: „Щастлив съм да отбележа, че продължава мисията на социално-културния проект на Академията за мода „Вечери на стила“ – проект, който аз и моята компания „Балкантел“ горещо подкрепяме. Без да съм специалист по моден дизайн и лайфстайл, ще призная, че днешната тема „Мини или макси?“ много ме заинтригува и я намирам не само за любопитна и атрактивна, но и за важна и значима. Вярвам, че тази вечер ще ни обогати културно и естетически. Вярвам, че всеки един от нас ще научи по нещо ново и интересно, защото всеки разговор за красотата и възвишеното е стимул за естетически подем. Като меценат на Академията за мода, изразявам увереност, че и през следващите месеци – юли, август и септември, ще продължим тази хубава традиция, посветена на стила в поведението и облеклото.“
Гостите и участниците във вечерта на стила получиха и автограф от проф. Любомир Стойков на две от неговите знакови книги „100 срещи с мен“ и „Световни модни икони“.
Събитието беше уважено от редица ярки представители на обществения живот, културата, изкуството, артистичния свят и бизнеса, сред които доц. д-р Ходор Факих, Павел Цветков, Ники Кънчев, Илиана Алипиева, Боряна Баташова, Саня Борисова, Мария Константинова, Александрина Янкова, Кирил Чалъков, Вяра Георгиева, Кристина Манолова, Стела Йорданова, Ирина Гъркова, Ина Асса, Мира Бъчварова, Ирена Велковска, Кристина Несторова, Силвия Джагарова, Нина Никол – Хамилтън, Диляна Матеева, Аксел Харди, Радостина Илиева, Радослава Лазарова, Виктория Стефан, Ирена Велковска, както и група от френски, американски и български студенти по моден дизайн, и др.