Необикновеният свят на Петър Пиронков
5 октомври 2022

Необикновеният свят на Петър Пиронков

* Изложбата „Духовно пространство“ ознаменува старта на новата галерия „Милениум“

Галерия „Милениум“ е домакин на ретроспективната изложба живопис „Духовно пространство“ на Петър Пиронков. Експозицията включва над 50 картини, заредени със силни и впечатляващи интелектуални и емоционални послания. Някои от тях са представяни в различни европейски столици, а други не са показвани досега. Уникалната изложба, която ще продължи до 25 октомври 2022 г., беше официално открита на 5 октомври 2022 г. в галерия „Милениум“ (София, бул. „Витоша“ №89), от мениджъра и управителя на галерията Васил Банов – меценат на експозицията, който сподели: „Радвам се и се вълнувам по случай откриването на първата изложба в нашата галерия. Тя е наследник на галерия „Раковски 159“, която имаше 25 годишна история. Имахме възможността и късмета да се преместим в една от най-модерните и авангардни сгради в София. В пространството на галерия „Милениум“ българските художници ще могат да разгърнат още повече своя талант. Надяваме се, че ще успеят да се почувстват свободни и да покажат най-добрите свои произведения в предстоящите изложби. Вратите на галерия „Милениум“ са отворени както за млади, така и за утвърдени художници. Нашата мисия е да сме мост между творците, техните ценители и публиката.“.
По време на официалното откриване Анна Банова, арт мениджърът на галерия „Милениум“ и меценат на изложбата, отбеляза, че това е първата самостоятелна изложба на новата галерия. „Още преди галерия „Милениум“ да стане реалност, имахме възможността да се запознаем с художника Петър Пиронков. Появата му беше бурна, пъстра и емоционална като него самия. Неговата силно изразена позиция към изкуството и лична философия за живота, е онова нещо, с което той ни притегли и омагьоса да бъдем негови ценители и приятели. Артистичният свят на твореца е силно емоционален и зареден с духовна енергия. Еуфорията от преживявания и символики в творбите му ни кара да се замислим какво се случва в нашия. В композициите на картините му проличава Римската академична школа. Принадлежността на автора към яркия и дързък колорит, експресивното въздействие на цветове, светлината и ритъма, фантастичните и класически образи на сюжетите придава на живописта му уникалност. Светлината в творбите на Петър Пиронков и духовността материализирана в картина извеждат неговото изкуство на музейно ниво. Имаме удоволствието да стартираме галерия „Милениум“ предоставяйки я на Петър Пиронков и неговите изключителни творби“, допълни тя.
Изложбата „Духовно пространство“ на Петър Пиронков бе представена и открита от проф. д.н. Любомир Стойков, културолог и преподавател в Националната художествена академия, който характеризира творчеството на художника по следния начин: „Особено е чувството, когато съзерцаваш за пръв път новите картини на живописеца Петър Пиронков! Във вълнението се преливат радостта и почудата, мечтата и вдъхновението. И още нещо – не само ние гледаме неговите картини, но и те ни гледат, проучват, фиксират. В този уникален наратив от цветове, фигури и силуети е фокусиран магическият свят на художника: бурният и страстен танц на изкусителни жени и чувствени мъже, природни видения и ментални прозрения, торсове и коне, риби и чадъри, обреди и ритуали. И…много джаз…Нюансираното и натовареното със символи и знаци схващане за красотата и истината, волята и мъжеството привилегироват Петър Пиронков като явление не само в родното, но и в световното изкуство! Маестро, благодаря, че ни допускаш до своето необятно духовно пространство така че ние да станем част от него, а то – част от нас!“.
За своите произведения именитият ни художник сподели, че всяка картина има сходство с предишната и е изконно свързана със следващата, което е и неизменна част от творческия процес. Не може да има развитие в изкуството, ако липсват приемственост и надграждане, динамика и здравословно отклонение. Всяка една творба представя възгледите на твореца. Както се изрази Петър Пиронков: „Ключовата идея на „Духовно пространство“ е да покаже, че „хората са тези, които правят духа и светлината, че хората са тези, които надмогнаха материята“.
Откриването на изложбата „Духовно пространство“ в галерия „Милениум“ беше уважено от редица ярки български представители на обществения живот, културата, изкуството, артистичния свят, дипломацията и бизнеса, сред които Аделина Филева, Ружа Маринска, Енчо Пиронков, Джордж-Марк Райнов, Евгения Живкова, Мирослав Печев, Христо Дурчев, Ники Кънчев, Николай Янакиев, Михаил Тачев, проф. Валери Стефанов, доц. д-р Андрей Андреев, доц. д-р Кристина Савова, Бойка Велкова, Христина Бобокова, Антония Първанова, Мая Цанкова, Таня Скринска, Ивелина Рускова, Ирина Гъркова и много други ярки представители на артистичния и делови свят.