Непоказваните вълшебства на Петър Мичев - Педро
20 септември 2023

Непоказваните вълшебства на Петър Мичев - Педро

* Галерия „Милениум“ представя забележителни творби на емблематичния художник
* * Проф. Любомир Стойков: „Смирението е код, който заема сакрално място в самобитното творчество на художника!“

Галерия „Милениум“ е домакин на изложбата „Вълшебни картини“ на Петър Мичев – Педро. В нея са включени 58 творби, представени публично за първи път. Необикновената изложба беше официално открита на 19 септември 2023 г. в галерия „Милениум“ (София, бул. „Витоша“ №89) и ще продължи до 14 октомври 2023 г.
Експозицията „Вълшебни картини“ на Петър Мичев бе представена и открита от проф. д.н. Любомир Стойков, естет, културолог и преподавател в Националната художествена академия, който характеризира творчеството на художника по следния начин: „Издигането в култ на образа на жената, християнските добродетели и като цяло – естетическата полифония на живота е квинтесенция в творчеството на Петър Мичев – Педро. Малко е се каже, че жените в картините на художника са нежни и чувствени. Слабо е да се отбележи, че те са страстни и заедно с това – безплътни. Сякаш обитаващи друг паралелен свят, те наистина са приказни и магични. В нашия предварителен разговор маестрото откровено сподели, че любовта към жената е ключов момент в неговото изкуство и, че ако няма обект в който да се влюбиш едва ли можеш да създадеш нещо, което да изопне емоциите. Сред темите, интерпретирани от художника са майчинството, хлябът, благословението, пеперудите, голото тяло, сливането – физическо и духовно, и др.“.
В своето слово проф. Стойков отбеляза също: „Авторът е майстор на винтиджа в живописта: той неуморно търси и намира в битпазари и антиквариати старинни вещи и предмети, които реновира и на които вдъхва нов живот. Пример за това е дървената нощва от 19 век, който е станала основа на превъзходната картина „Хляб“ в най-новата му изложба. Правени са и навярно ще продължават да се правят опити да се сравняват картините на художника с произведения на велики живописци като Андрей Рубльов, Густав Климт и Амедео Модиляни, но безуспешно. Подобни сравнения куцат и са пресилени, тъй като корените на самобитното творчество на маестрото са обвити в дискретност, енигматичност и различност. Смирението е код, който заема сакрално място в самобитното творчество на Петър Мичев! Нежният наклон на шията и главата – това красиво оптично предизвикателство, покорява със сила и крехкост, красота и грациозност. В тълкуването на това послание ни помага самият художник, според който смирението е за цял живот не само в библейски, но и в житейски, и в човешки смисъл. Затова и картинното вълшебство на Петър Мичев е така изкусително, толкова завладяващо!“.
Арт мениджърът на галерията и меценат на изложбата Анна Банова изтъкна: „Характерният образ на жената в творчеството на Петър Мичев, се превръща в уникална арт визитка на автора и собствен лиричен образ, носител на нежност и смирение. Авторът създава вълшебството в картините си, като използва невероятното си въображение на художник, който хармонизира чувствения живот на образите и символите си в невероятно изискана колоритна гама.“. Слово за творчеството на Петър Мичев произнесе също управителят на галерията и меценат на експозицията Васил Банов.
Откриването на изложбата „Вълшебни картини“ в галерия „Милениум“ беше уважено от редица ярки български представители на обществения живот, културата, изкуството, артистичния свят, дипломацията и бизнеса, сред които професорите Кирил Топалов и Диян Енчев, доц. Андрей Андреев, генералите Юлий Абаджиев, Димитър Шивиков и Румен Ралчев, Александър Николов, Бойко Рашков, Валентин Тончев, Вида Пиронкова, Владимир Андреев, Емил Петков, Мирослав Мазнев, Спас Панчев, Слави Манева, Ники Сотиров, Христина Бобокова, Ирина Влади, Боряна Баташова, Мила Захариева, Екатерина Свечева, Росица Велкова, Пепа Попова-Кънева, Десислава Краваева, Мая Цанкова, Силвия Джагарова, Роси Иванова, Габриела Карчина, Фани Албайрак, Кристина Несторова и др.