Николай Божилов: „Когато работя в екип, държа на бързата и лесна комуникация!“
19 септември 2023

Николай Божилов: „Когато работя в екип, държа на бързата и лесна комуникация!“

* Впечатляващият дизайнер участва ексклузивно в риалити формата Runway Reels
* * Други горещи теми: коуъркинг пространството CO-NETS и Design Week Ljubljana

Автор: Проф. Любомир Стойков

Николай Божилов – с гордост мога да го заявя, бе сред най-перспективните и оригинални мои студенти по мода в Националната художествена академия. Съвсем млад, той бе маркиран от българската и световната модна общност, отличен и окуражен подобаващо с големи призове и отличия, сред които и две Златни игли на Академията за мода, и Triumph Inspiration Award. За мен Ники Божилов е обобщена представа и символ на новата генерация модни творци в ерата на неопостмодернизма и ярък представител на метамодернизма. Основания за подобна квалификация дават такива негови необикновени качества като евристичност, интелигентност, последователност, ментална флексибилност плюс задължителните конструкторски умения и рафинирано дизайнерско самоидентфициране. Днес той не само е забележителен моден дизайнер, но и преподавател в Националната художествена академия, специалност „Моден дизайн“ с образователна и научна степен „доктор“. По собствените му думи, всеотдайно работи в полето на концептуалната мода, създавайки безвременен дизайн. Основната движеща сила във вдъхновението му е контрастът между технология и природа, модерност и традиция. Съвсем наскоро Николай Божилов, дизайнер на едноименния бранд, се включи в международния проект Runway Reels, заснет в киноцентър „Бояна“. Повече за интернационалната идея и нейната реализация с българско участие ще научим от интервюто с впечатляващия творец.

Какво представлява проектът Runway Reels?
Проектът e риалити формат за модели, които работят в света на модата и дизайна. Преминават през различни задачи и препятствия и разбира се, в края на формата един печели, но всички са натрупали необходимия опит, за да продължат кариерата си.

Може ли да ни разкажете повече подробности за организацията на събитието? Къде се проведе, кои са другите участници и какъв беше акцентът на презентацията?
Финалът на продукцията бе отбелязан с грандиозно ревю, в киноцентър „Бояна“. Декорът на Ню Йорк бе трансформиран в постапокалиптична естетика и бе построен най-дългият подиум, който бях виждал до този момент. Мащабна интернационална организация и огромен екип бекстейдж! В ревюто взеха участие българските брандове Lafe swimwear, House of la meme и Knapp, от Израел – Jennifer Kim и Eden, от Гърция – Vaisa и др. Две от специалните ревюта бяха тези с облеклата от мъжката колекция на Piotr Rizov и дрехите от епизода на предаването, инспириран от Мария Антоанет и проектирани от дизайнера на продукцията Katia Fortuni.

Как стартира Вашето участие в проекта Runway Reels?
Бях поканен на среща, за да обсъдим начините на партньорство. Като преподавател в Национална художествена академия в специалност „Моден дизайн“, предложих студентите ни да трупат стаж и опит в отдела с облекла, докато течаха снимките. А в последствие, представих най-новата колекция CIRCLE на бранда NIKOLAY BOZHIOV на финалното ревю.

В един от епизодите на риалитито Вие сте ментор. Какви задачи Ви бяха поставени?
Взех участие като ментор, в епизода за устойчива мода, но не мога да разкажа повече на този етап, тъй като предаването трябва да остане изненада за зрителите.

Кои бяха най-големите предизвикателства в работата Ви в проекта Runway Reels?
Преобладаваше удоволствието да работиш с екип от цял свят, на високо ниво и да споделяш опит с другите. Винаги остава предизвикателството, когато работиш в голям екип, всичко да се изговори в правилния момент.

В България сравнително рядко се реализират международни проекти с такъв мащаб. Какво все още недостига на българските мениджъри, продуценти и режисьори при организирането и провеждането на специални модни и медийни събития?
В много случаи липсва бюджет. Истината обаче е, че и с много по-малко средства, но при добра идея и смислена концепция, нещата могат да се получат страхотно. Доста често липсва вкус и съвременност. Не го казвам, за да упреквам, а по-скоро да накарам хората да се замислят, да си сверяват часовника, да творят оригинално, да вдигат общото културно ниво. Имаме нужда от всичко това!

В интернационалния проект участие взеха и студенти от НХА. Какви бяха техните задължения и как се представиха?
На база на добрите си резултати, десет студенти взеха участие в проекта с работи от общата колекция „Между сън и реалност“. Невелин Иванов, Петя Гунчева, Рая Байчева, Снежина Димитрова, Станислава Черганова, Теодора Пенкова, Бояна Ангелова, Джоу Мейчи, Сю Ян и Ива Георгиева представиха достойно специалността „Моден дизайн“ с 20 аутфита. Те заслужено събраха овациите на публиката. В края на всяко ревю участниците представяха работите си пред медии и купувачи от Франция и Италия. Нещо изключително важно, за което се бяха погрижили организаторите в лицето на „Ню Бояна“, да има и комерсиален смисъл за всеки творящ дизайнер. Връщам се на горния въпрос, това също липсва като систематична завършеност на цикъла при представяне на дизайн. За едно добро събитие е необходимо да има обвързаност със световната модна индустрия.
Студентите имаха и бекстейдж организационни задачи – фитинги с модели, определяне на реда на излизане, финален стайлинг и др. Имаха възможност да работят с интернационален екип и да създават контакти и да трупат безценен опит.

Имаше ли комични ситуации и можете ли да споделите някоя от тях?
Когато работя в екип, държа на бързата и лесна комуникация. Всичко беше забавно, защото така се работи лесно и приятно. Работихме професионално, но в края на събитието се забавлявахме с шоуто на певицата Нета и суперзвездата Микеле Мороне.

Предстои Ви откриване на ново работно пространство. Разкажете ни повече за този проект?
В София се появява коуъркинг пространство CO-NETS и търсим талантливи и амбициозни автори, които да работят в една приятна и креативна атмосфера. Етаж от артистична къща от стара София, намираща се на ул. „Христо Белчев“ 17 ще предлага възможността да се обединяват хора в полето на модата, дизайна, стайлинга, грима, фотографията и др. Виждам, че София има нужда от такова пространство, защото има толкова много потенциал, на който му трябва малко организация, така че ако някой заинтересован чете това в момента, може да се свърже на: office@saetacademy.com.

Какви са другите перспективи във Вашата творческа дейност?
Като носител на наградата на BIG SEE FASHION, в началото на октомври съм поканен да участвам в Design Week Ljubljana, където ще представя новата си колекция и надявам се да се запозная с интересни и вдъхновяващи хора на различните форуми.
В момента до края на септември тече изложбата TRANSFORMATIONS в музея за приложни изкуства в Белград, организирана от Forum of Slavic Culture. Изложбата представя капсулни колекции на дизайнери от 10 славянски държави, които отразяват по съвременен начин духа и традициите на славянските народи. Горд съм, че съм избран да представлявам България за пореден път и че моята колекция ще вземе участие в Belgradе Fashion Week.