Официалното облекло: индивидуалност и различност
1 декември 2022

Официалното облекло: индивидуалност и различност

* Проф. Любомир Стойков: „Официално е онова облекло, което има мисията визуално да подчертае значимостта на конкретния момент!“ * * Радослава Лазарова, Ирен Велковски и Радостина Долапчиева изпратиха послания за елегантност и стил

В края на ноември 2022 година се проведе поредното важно събитие, част от социално-културния проект на Академията за мода „Вечери на стила“. Този път естетическият фокус бе поставен върху официалното облекло. Гостите се насладиха на предложенията на дизайнерите, които бяха свързани с темата, в галерия „Милениум“ със собственици Васил и Анна Банови.
В своето слово, проф. Любомир Стойков – председател на Академията за мода, сподели: „Официално е онова облекло, което има мисията да прекъсне и разчупи всекидневието, визуално да подчертае значимостта на конкретния момент, важността на конкретния случай. Колкото и да е категоричен дрескодът за официалното облекло, има предостатъчно място за проява на индивидуалност, различност и нюансираност, стига тя да подсилва естетическото въздействие или пък да изпраща важно послание!“.
Водещата на събитието, Христина Бобокова – изкуствовед и арт мениджър, интерпретира влиянието на живописта върху развитието на модата и по-специално на официалното облекло. Спирайки се конкретно на картините „Портрет на семейство Арнолфини“ от Ян ван Ейк и на „Портрет на мадам Х.“ от Джон Сингър Сарджънт, тя отбеляза: „Изкуството и модата са били неотменно свързани още от древни времена, а официалното облекло е било фокус на творците през вековете. Това особено добре се вижда в представителните портрети и фигурални композиции на живописта. Древната, средновековната, по времето на Ренесанса, а и модерната модна история винаги са отразявали социалните, политическите, религиозни състояния в обществото, икономическите и културни промени, настроения и нагласи. Взаимодействието между мода и изкуство винаги е било силно, непосредствено и естествено. Ролята на живописта е изключително важна при лансирането на официалната мода, защото изкуството е създадено, за да въздейства на хората, то внушава, образова, възпитава, налага тенденции!“.
Във вечерта, посветена на темата „официалното облекло“, бяха показани няколко тематично издържани произведения на носителите на „Златна игла“ – Ирен Велковски, Радослава Лазарова и Радостина Долапчиева.
Радостина Долапчиева – дизайнер на модна къща Alegra и два пъти носител на „Златна игла“, даде началото на модното ревю, като предложи модел „Дара“, който е изработен от фин италиански тюл, с вмъкнати блестящи частици. Горната част на роклята, който представлява корсет, е наситен с естествени щраусови пера, а фееричността в долната част е постигната от множество пеплуми. В аутфита са преплетени класическото черно, нюд нюанс и роуз голд. Тоалетът беше представен от топмодела Станимира Йоцова – Мис Велинград 2021 и лице на KWIAT за лято 2022.
Ирен Велковски – дизайнер на модния бранд Maison Estrella и носител на „Златна игла 2022“ в категория „Уникална мода“, презентира рокля „Амбър“, част от колекция „Лунно сияние, която за първи път беше показана на Годишните награди на Академията за мода „Златна игла“. Аутфитът е изработен от копринена тафта, инкрустиран с кристали „Сваровски“ и беше представен от топмодела Мадлена Иванова.
Модното ревю завърши с две предложения на Радослава Лазарова – дизайнер на модния бранд Blink, трикратен носител на „Златна игла“. Единият аутфит, който беше представен от Вероника Стефанова – Мис Свят България 2017 и лице на „Златна игла 2021“, бе елегантна вечерна рокля, чийто силует е тип „русалка“, с богата дантелена украса, инкрустирана с перли. Открояваха се женствените конструктивни срязвания, а голият гръб бе основен акцент. Второто предложение беше показано от тригодишната дъщеря на топмодела Вероника Стефанова – Анжи. Тя дефилираше облечена с боди от червени пайети, а върху него беше с пола с червен и черен тюл на точици.
Събитието се осъществи с подкрепата на „Балкантел“ и беше уважено от редица ярки представители на обществения живот, медиите, културата, изкуството, артистичния свят, дипломацията и бизнеса, сред които Мария Георгиева-Савова, Деси Бакърджиева, Есил Дюран, Павел Цветков, Албена Александрова, Гери Дончева Янков, Емил Янков, Росица Стойчева, Десислава Краваева, Стела Йорданова, Мая Косева, Виктория Лазарова, Мария Константинова, Ивелина Кунчева, Никол Предьова, Елена Кузмова и др. Присъстваха много студенти на проф. Любомир Стойков от специалностите „Журналистика и медии“, „Журналистика“, „Връзки с обществеността“ и „Моден дизайн“ в НХА, УНСС и ФЖМК.