Студенти по мода от НХА показаха дизайнерски предложения на „БГ модна икона 2024“
8 май 2024

Студенти по мода от НХА показаха дизайнерски предложения на „БГ модна икона 2024“

И тази година по традиция в ревю-спектакъла на „БГ модна икона“ се включиха студенти по моден дизайн от Националната художествена академия по покана на техния преподавател проф. д.н. Любомир Стойков – председател на Академията за мода.

Ревюто на студентите бе открито от Габриела Михова, бакалавър втори курс, която представи тоалет, вдъхновен от кошмарите и познатото чувство на страх, което те пораждат у нас. Монохромната гама предава усещане за безнадеждност, а бродерията напомня пълзящите нишки на кошмарните създания от света на сънищата. Всичко е обединено от контрастното усещане на комфорт, създадено от горната дреха, прегръщаща тялото като одеяло.

Ния Йорданова, бакалавър втори курс, презентира дизайн, вдъхновен от детската спонтанност и въображение. Нестандартният силует е израз на непредсказуемостта, енергичността и свободата да действаш без колебание.

Аутфитът на Силвия Николова, бакалавър втори курс, е интерпретация на пластичните операции и негативните последици от тях. Детайлите и силуетът изобразяват мускулна тъкан, изкуствени обеми, телесна деформация. Визията алармира за рисковете, които естетичната хирургия крие, не само във физически, а и в психологичен план.

Ива Георгиева, бакалавър четвърти курс, представи аутфит, взет от мъжкия гардероб. Смокинг, трансформиран в дамски силует, който отразява еманципираната и дръзка жена. Дизайнът е създаден на принципа на ъпсайкъл тренда – устойчиво решение, което дава нов живот на старите дрехи.

Тоалетът на Ивайла Генова, бакалавър четвърти курс, е вдъхновен от дядо ѝ, който е създал фирма за дърводобив. Основният детайл, който използва са пръстените на дърветата, които показват както  живота, така и смъртта на дървото. Другият ключов елемент е каишка на часовник, който показва дисоциацията с времето. Най-интересното за тоалета е дървеният корсет, който напомня на броня и служи като защита на човека.

Ревюто на студентите завърши с аутфита на Марио Йонев, магистър, който e вдъхновен от вечната класика или вечната битка на бяло и черно, елегантност срещу авангардност.

Лице на „БГ модна икона 2024“ беше българският топмодел Антоанета Боянова, която дефилира с тоалет на модния бранд Benmodel, а водещата – очарователната Гери Дончева Янков, сияеше в два тоалета на модна къща Alegra с дизайнер Радостина Долапчиева – трикратна носителка на „Златна игла“. Подготовката и хореографията на ревю-спектакъла бяха поверени на Боян Караиванов.

„БГ модна икона 2024“ се реализира с любезното съдействие на „Витоша Парк Хотел“, Christian of Roma, „Балкантел“, MAC Cosmetics, KWIAT, хотел Diplomat Plaza, BG MODELS, M3 Communications Group, Inc., салон за красота V&A Glamour, сладкарници „Неделя“, бутик за цветя „Талисман“, хотел „Самоков“ и клиники „Торакс“.