Студентка от Националната художествена академия на стаж при Айрис Ван Херпен
13 юни 2023

Студентка от Националната художествена академия на стаж при Айрис Ван Херпен

* Ния Топалова успя да се класира, елиминирайки хиляди желаещи
* * Проф. Яна Костадинова: „Новината е страхотна! Ния е изключително умна и талантлива!“
* * * Проф. Любомир Стойков: „Респектиран съм от нейната концептуалност и авангардизъм!“

Ния Топалова – студентка в IV курс по „Моден дизайн“ в Националната художествена академия – бакалавърска програма, бе одобрена да започне стаж при световно известната модна дизайнерка Айрис Ван Херпен. Стажът ѝ ще продължи до ноември месец, а в момента тече подготовка за седмицата на модата в Париж.

„Творчеството на Айрис ван Херпен за мен е магия и исках да се докосна, колкото може повече до него и да разбера както процеса, така и всяка стъпка зад това, което създава. Да имаш близък контакт с дизайнер от такава класа, тъй като всеки ден е в ателието, е изключителен шанс!“, споделя младата Ния Топалова.

Проф. Яна Костадинова – ръководител на катедра „Моден дизайн“ в НХА, изтъкна: „Новината е страхотна! Ния е изключително умна и талантлива, винаги си заслужава да подкрепяме такива студенти! Редом с всичко друго, това признание е и огромен успех за нашата катедра!“, а проф. Любомир Стойков допълва: „Студенти като Ния Топалова осмислят още повече нашата преподавателска работа… Силно съм респектиран от концептуалната и авангардна насоченост на стила ѝ!“.

Ния Топалова е една от тазгодишните стипендиантки на Академията за мода „Златна игла 2022“. Освен с финансови средства, за закупуването на шивашко оборудване и за образователни цели, тя бе наградена и със специална фотосесия за изработването на портфолио във връзка със защитата на дипломната ѝ работа. Освен фотографът Дилян Марков, благотворително се включиха проф. Любомир Стойков, Хелена Тодорова, Вероника Стефанова и Александър Иванчев (салон за красота V&A Glamour), и Виктория Стефан (Derma Life).

Благотворителната инициатива бе съвместно дело на Академията за мода, фотографа Дилян Марков – три пъти носител на Златна игла, и Екатерина Свечева – топмодел, инфлуенсър и лице на „Златна игла 2022“.