Уникален ревю-спектакъл по време на „БГ модна икона 2023“
4 май 2023

Уникален ревю-спектакъл по време на „БГ модна икона 2023“

* Утвърдени и дебютиращи модни дизайнери показаха своите най-нови колекции

По време на четиринадесетото издание на Годишните награди за най-успешни и стилни българи „БГ модна икона 2023″ се състоя уникален ревю-спектакъл на Академията за мода. Преди неговото начало проф. Любомир Стойков обяви новите стипендианти на „Златна игла 2022” – Мая Димова (България), Ния Топалова (България) и Надя Узун (Украйна), студенти по моден дизайн от Националната художествена академия. В социалната инициатива на Академията за мода участваха и топфотографът Дилян Марков, и инфлуенсърът и топмодел Екатерина Свечева. След награждаването, по покана на проф. Стойков, неговите студенти Иванина Иванова, Цеци Цветанов, Мая Димова и Ния Топалова, показаха свои произведения. Всички наградени млади творци бяха поздравени от проф. д-р Яна Костадинова – ръководител на катедра „Моден дизайн“ в НХА: „Бих искала да изкажа моята лична благодарност на Академията за мода и в частност на проф. Стойков, който абсолютно винаги през всички тези – повече от 20 години, откакто съществува нашата катедра, е бил винаги зад нас. Честито на участниците.“.
Ревю-спектакълът беше открит от модна къща Alegra с дизайнери Радостина Долапчиева и Галя Долапчиева – два пъти носители на „Златна игла. Те представиха подбрани предложения от най-новата им колекция Un Amor. В нея присъстват естествени щраусови пера, камъни със Сваровски елементи, множество ръчно инкрустирани перли и маниста. Аутфитите са изработени от фин италиански тюл с блестящи частици, който се преплита в красиви пеплуми и френска дантела с изящни форми.
Аксел Харди, носител на „Златна игла“ за „Модна иновация“, презентира колекция Joy, която е вдъхновена от идеята да откриваме радостта навсякъде въпреки трудните времена, в които живеем. Тя е заредена с цветове, свобода на движенията – усеща се вятъра във флуидни материи. Преди точно 10 години е било дебютното участие на Аксел Харди в събитие, организирано от Академията за мода – именно „БГ модна икона 2013“.
Дизайнерката на модния бранд Reflet Лиа Каменова представи колекция Blue Orange за сезон пролет-лято 2024. Основните нюанси в колекцията са найлон в цветен, флуоресцентно оранжев, син и черен. Всеки аутфит е изработен от пресован найлон и балони, като са използвани и полиестерен плат за част от дрехите. В него са импрегнирани остатъци от стари и неизползвани платове, изрезки от балон и дребни частици от други пластмаси. Колекцията е вдъхновена още от дизайна на 20-ти век, българските графични плакати и опаковки. Blue Orange символично е нестандартен и звучащ екзотично плод, привличащ внимание. Комбинира познатото и различното, за да покаже, че има симбиоза между тях и могат да бъдат заедно.
Модният бранд Wolf Walley, с дизайнер Милена Петрова, презентира облекла, вдъхновени от реални жени. Жени, които не следват тенденции, а сами ги създават. Мини колекцията се представи на фона на новата песен на Цвети Радойчева, а самата изпълнителка взе специално участие в ревюто на бранда.
Свои предложения, тематично подбрани за събитието, показаха и носители на приза „Златна игла” през годините. Николай Божилов – двукратен носител на приза, представи дизайн, изработен съобразно принципите на етичната мода, а конструкцията следва метода на нулева загуба. Двукратната носителка на приза Теодора Спасова, презентира дамски силует в комбинация от контраста на драпирана коприна и геометрична кожа. Мария Радославова, дизайнер на модния бранд Mia Touché и носител на приза в категория „Аксесоари“ за 2022 година, представи избрани модели от лимитираната Premium колекция от стилни чанти в комбинация с колани, изработени ръчно от висококачествена кожа с красива текстура, кадифени хастари и метални елементи, които перфектно прилягат на стилни костюми, рокли и всекидневни аутфити. Модният бранд Blink, с дизайнер Радослава Лазарова – трикратен носител на „Златна игла“, презентира два тоалета. Първият аутфит представляваше авторски сет от три части, състоящ се от корсет с авторска дантела, ръчно инкрустирана с черни кристали, панталон с висока талия и ефирен прозрачен ръчно моделиран шлейф от италиански копринен тюл за разкош, и бе в цветовата палитра Royal Blue. Всички части от луксозния тоалет биха могли да се съчетават поотделно и с други дрехи и аксесоари. По този начин се постигат нови модификации на първообраза. Второто предложение беше нежна полупрозрачна рокля с артистични ръчно моделирани форми в цвят слонова кост. Авторската дантела е инкрустирана с кристали. Декорацията включва и автентична луксозна френска дантела. Тоалетът има възможност да се трансформира от асиметрична дължина в къса мини рокля. Аксесоарите включват дълги ръкавици без пръсти и тиара.
Носителят на „Златна игла“ Поля Кинова – дизайнер на модния бранд Paloma Fashion, представи колекция Make a wish, която е история за една луксозна рокля и за една също толкова луксозна жена. За жената, която избира най-доброто, която не се страхува да експериментира и да се откроява, която си знае цената и чийто поглед спира дъха. Жената, за която сватбената рокля е всичко, свързано с блясък, изящна дантела и елегантна кройка.
Дебютно участие в ревю-спектакъла взе италианският моден бранд Peserico. Колекцията, която представи включваше предложения, подходящи както за бизнес всекидневието на дамите, така и за романтични моменти в свободна среда.
Ревю-спектакълът преди церемонията беше закрит от бутик La Bontè, който през 2021 г. се присъединява към семейството на модна къща Andrews – носител на „Златна игла 2022“ в категория „Модна къща на годината – мъжка мода“. Модните предложения, които бяха презентирани, са създадена с мисъл за стилните и силни жени, които ценят елегантността и безупречното. Колекцията включва разнообразие от модели, подходящи за различни официални събитие и социални поводи.
Водеща на „БГ модна икона 2023“ беше очарователната Гери Дончева Янков, която сияеше в два тоалета на дизайнерката Радостина Долапчиева – с единия бе по време на ревю-спектакъла, а с другия по време на официалната церемония. Подготовката и хореографията на ревю-спектакъла бяха поверени на Боян Караиванов.
„БГ модна икона 2023“ се реализира с любезното съдействие на Lavazza, „Витоша Парк Хотел“, „Балкантел“, MAC Cosmetics, KWIAT, Peserico, салон за красота V&A Glamour, сладкарници „Неделя“, бутик за цветя „Талисман“, хотел „Самоков“ и клиники „Торакс“.