„Вълшебни картини" - нова изумителна изложба на Петър Мичев
11 септември 2023

„Вълшебни картини" - нова изумителна изложба на Петър Мичев

* Галерия „Милениум“ ще представи произведения на емблематичния художник
* * Проф. Любомир Стойков: „Очаквам изложбата на Петър Мичев да бъде още една магическа пътека към красотата, финеса и завладяващото сливане – телесно и духовно!“

На 19 септември т.г. в столичната галерия „Милениум“ ще бъде открита самостоятелната изложба живопис „Вълшебни картини“ на емблематичния художник Петър Мичев. Експозицията включва 58 нови творби, рисувани върху платно с маслени бои, една от които се откроява с това, че е изпълнена върху поднос от дърво. Презентатор и модератор на експозицията е проф. д.н. Любомир Стойков – културолог и преподавател в Националната художествена академия. Домакини са Анна и Васил Банови – меценати и мениджъри на галерията.
„Името на изложбата е много точно „Вълшебни картини“. Картините по принцип са вълшебства, защото са сътворени. Вълшебствата и мечтите ни помагат да оцелеем в този все още несъвършен свят“, споделя творецът Петър Мичев. „Вдъхновявам се от идеята да създавам неща, които хората не са виждали и няма къде да видят“, допълва маестро Мичев.
Всеки един живописец има своите музи, изповядва своето верую, служи си с любими и често пъти изнамерени от самия него изразни средства. Както отбелязва и проф. Любомир Стойков: „Във философията и изкуството на Петър Мичев особено впечатление прави неговата отдаденост на вълшебната живопис и живописното вълшебство. Не мога да подмина и самобитните му естетически норми, спонтанно родените или пък дълголетно обмисляните образи, цветове, детайли и символи. И непредубеденият зрител бързо ще почувства силата на посланието му, заредено с финес, грация и пиетет към женския магнетизъм и магнетичната женственост. Очаквам новата изложба на Петър Мичев да бъде поредната му магическа пътека към красотата, финеса и завладяващото сливане – телесно и духовно!“.
Васил Банов – мениджър и управител на галерия „Милениум“, и меценат на изложбата, изтъква следното: „Радвам се, че стартираме новия сезон на галерията с изложбата на известния български художник Петър Мичев – Педро. Изложбата представлява старателен избор на картини от личната му колекция, които са непоказани досега . Те ще бъдат изключително интересни за всички негови ценители“.
„С настоящата изложба Петър Мичев показва едно извънредно изискано творчество. Като виртуозен майстор на деликатната четка, неговите изящни образи ни отвеждат в света на необятната фантазия на художника. Генератор на нови идеи, вдъхновяващи много млади художници, Петър Мичев успява да създаде свой собствен неподражаем стил. Живописта е съчетание между нежни пастелни багри, прозрачни велатурни маски и ярки акценти“, споделя Анна Банова, арт мениджър на галерия „Милениум“ и меценат на изложбата.
Петър Мичев е сред най-колоритните и екзотични съвременни български художници. Неговото изкуство и добре познато и прието в цял свят, а притежатели на произведенията му са едни от най-влиятелните знаменитости, държавни и религиозни лидери. Част от живота му минава във Франция и САЩ, а картините му са показвани в елитни галерии редом с произведения на Салвадор Дали и Пикасо. Творенията на Петър Мичев ще бъдат изложени в галерия „Милениум“ – София, бул. „Витоша“ №89 от 19 септември (когато официалното откриване е в 19:00 часа) до 13 октомври 2023 г.