Юбилейна изложба на Димитър Буюклийски - Мичи
15 ноември 2023

Юбилейна изложба на Димитър Буюклийски - Мичи

* Галерия „Милениум“ освен картини, представя и негови проекти

Радинела Гелева

В Галерия „Милениум“ бе открита юбилейната изложба живопис на именития български художник Димитър Буюклийски – Мичи. Изложбата, която бележи 80 години от рождението и една година от кончината му, ще продължи до 21 ноември 2023 г. в галерия „Милениум“ (София, бул. „Витоша“ № 89).

В експозицията са включени 35 творби, които обхващат голяма част от творчеството на Димитър Буюклийски. Освен готовите картини, се откриват и негови проекти, които носят характеристиките и значението на завършените творби, като там се вижда зараждането на идеята и превръщането му в шедьовър. Цялостното творчество на Димитър Буюклийски – Мичи беше представено от изкуствоведа Мария Василева, която преди години написа много интересна книга за него.

Васил Банов – мениджър и управител на галерия „Милениум“, характеризира изкуството на художника по следния начин: „В експозицията сме представили селектирана колекция от негови картини, които са обхванали голяма част от сюжетите и периодите на неговото творчество. Ценителите ще могат да видят една живопис на световно ниво. Димитър Буюклийски е истински феномен в българското изкуство. При него няма нищо случайно, нищо необмислено… напротив – през цялото време той е отстоявал естетическия си идеал и се е стремял  към съвършенството“.

В словото си за Димитър Буюклийски Васил Банов отбеляза също: „При една от нашите срещи го попитах: „Мичи, какво мислиш, с това море от така наречени ментата и фалшификати на пазара, ще започнат ли да фалшифицират и твоите картини?“. Неговият отговор беше много прост и ясен: той даде за сравнение крадец, който вижда достатъчно висока ограда. Крадецът ще предпочете да я заобиколи и да влезе в съседната къща. Ето това беше Димитър Буюклийски за мен, а предполагам и за всички негови фенове, ценители и съмишленици – един творец, който непрекъснато надграждаше своята ограда до едно изключително високо ниво в изкуството“.

Арт мениджърът на галерията Анна Банова изтъкна: „Не е лесно да се коментира изкуството на художник от такава величина. Той трудно може да бъде обяснен и категоризиран. Картините на Мичи не са просто стилизация на образите. Това е стриктно обмислена композиция, която ни отвежда в перфектно подредения и хармоничен свят на художника. Картините му носят спокойствие, дълбочина и безкрайност. Философията, която следва художникът гласи, че живописта трябва да носи радост, да зарежда хората с положителна емоция, да отвежда в една по-висока вибрация. Това постига авторът, използвайки максимално обобщените форми, вълнообразните линии и овалните фигури, които създават визуално спокойствие“.

На откриването на изложбата присъстваха десетки ценители и почитатели на Мичи, представители на артистичните и деловите среди и др. Сред тях бяха съпругата на художника Мая Буюклийска, Владимир Пенев, проф. Любомир Стойков, Димитър Гочев, Стою Пиронков, Веселин Фердинандов и др.

Българската култура трябва да се гордее с Димитър Буюклийски – Мичи и поради факта, че той е единственият художник, който успява да отдаде картини на най-голямата аукционна къща, а именно Сотбис, които продават на търг с наддаване, а не само с откупуване.