Юрий Ковачев запечатва непреходни мигове
22 ноември 2023

Юрий Ковачев запечатва непреходни мигове

* Предстои уникална изложба на българския художник

Добре известно е, че изкуството на художника Юрий Ковачев включва такива характерни за него теми като пейзажи, натюрморти, балерини и портрети на български възрожденци. Малко известно е, обаче, това, че с всеки един портрет той изразява личното си мнение по отношение на личността, която изобразява, но през призмата на четката. Думите на Юрий Ковачев дословно гласят: „Когато един портрет е чисто техническа сглобка, без вменената емоция на автора във всеки един детайл, това лесно може да бъде открито и от най-неопитното око на публиката.“.
Известният ни живописец избягва да коментира начина, по който създава картините си, тъй като те са достатъчно красноречиви. Посланията на неговите творби убедително говорят за емоционалното му състояние и често пъти правят думите безпомощни да изразят изцяло неговите вълнения, трепети и душевни вибрации, породени от мощта на вдъхновението и вдъхновяващата мощ.
Емблематични за Юрий Ковачев са портретите на такива български възрожденци, като Христо Ботев, Васил Левски, Георги Раковски, Георги Бенковски, Захари Стоянов, Стефан Караджа, Гоце Делчев, Яне Сандански и др.
За тях маестрото споделя: „С течение на времето осъзнавам, че всеки един от тези образи е силно митологизиран и определено може да се каже, че излъчването им граничи с това на иконите. Това е напълно разбираемо, тъй като всички ние имаме духовната нужда от силни и безспорни водачи. Чрез образите, които създавам, се опитвам да запечатам точно този миг в очите им – мигът от великите дела, които ни правят нация с история, с която можем да се гордеем, и миг, който ги прави икони, пред които се покланяме.“.
Много скоро Юрий Ковачев ще зарадва многобройните си почитатели с поредната си изложба живопис в галерия „Милениум“. Очакваме в най-новите му произведения да открием и дешифрираме поредните му апели към такива непреходни ценности като красотата, достойнството и родолюбието.