Завладяващите картини на Юрий Ковачев
16 декември 2022

Завладяващите картини на Юрий Ковачев

* Изложбата живопис „Заедно“ е в галерия „Милениум“

Галерия „Милениум“ е домакин на изложбата живопис „Заедно“ на Юрий Ковачев. Експозицията включва 65 творби, които представляват живописни платна с маслени бои. Уникалната изложба, която ще продължи до 13 януари 2023 г., беше официално открита на 14 ноември 2022 г. в галерия „Милениум“ (София, бул. „Витоша“ №89), от мениджъра и управителя на галерията Васил Банов – меценат на експозицията, който сподели: „За хората, които идват за първи път тук, искам да кажа, че галерия „Милениум“ е наследник на галерия „Раковски“ 159, която имаше 25 годишна история. Радвам се и се вълнувам за откриването на изложбата. Имам честта да предоставя този път галерията на художника Юрий Ковачев и неговото многолико творчество.“.
По време на официалното откриване Анна Банова, арт мениджърът на галерия „Милениум“ и меценат на изложбата, отбеляза: „В пейзажите на Юрий Ковачев се усеща единението с природата, постигната чрез светлината, а слънцето винаги е в центъра на композицията, но завоалирано и нежно пръска светлина в картината му и в душата ни. Портретите заемат равнопоставено място с пейзажите. Те са грижливо изработени, излъчват красива нежна мекота, а аксесоарите, които подчертават техния финес като балетната рокля, драперията, цветята, са в изтънчена гама. Пожелавам празничното настроение, с което повечето цветя са именувани, да бъде духа на цялата изложба, както и всички „заедно“ да бъдем с подобно настроение.“.
Изложбата „Заедно“ на Юрий Ковачев бе представена и открита от проф. д.н. Любомир Стойков, културолог и преподавател в Националната художествена академия, който характеризира творчеството на художника по следния начин: „Творческият път на Юрий Ковачев е поредното доказателство на максимата, че човек не може да избяга от съдбата си! Негов учител в живописта е забележителният русенски художник Кирил Станчев, който – на свой ред, е ученик на професор Никола Маринов и Цено Тодоров. От световните художници най-голямо влияние му е оказал Рембранд, от когото е разбрал колко важно е живописецът да умее да предава човешкия характер. Този световен колос на изобразителното изкуство изумява Юрий Ковачев със смелата мазка в неговите произведения и несъмнено му оказва въздействие не само с портретната си живопис, но и с пейзажите, с фантастичния си начин на рисуване и пресъздаване на отражението на душевността и характера върху човешкото лице! Живописецът привлича вниманието с ясните си послания, кореспондиращи с красотата на природата, вълшебството на изкуството, грацията на балерините, невинността на детството, романтиката на цветята и уюта на всекидневието. Естетиката в творчеството на маестрото произтича от неговата философия, според която хората трябва да са заедно, да са единни, да бъдат истински приятели. Най-важното е, човек да не остава сам, а да бъде заобиколен от приятели. Дискретно кодираният апел за „заедност“ го легитимират като живописец, посветил творчеството си на традиционни и сакрални човешки ценности!“.
По време на откриването, една от дамите – Епсимания Банова, изказа специални поздравления и благодарности за изложбата „Заедно“ и за цялото творчество на Юрий Ковачев. Тя изрази възхищението си от талантливия художник и му пожела в бъдещите си произведения да рисува повече кучета, тъй като „всички или почти всички ние имаме четириноги приятели и е добре те да бъдат изобразявани умело и слагани в рамка за радост на деца и възрастни!“.
За своите произведения създателят на изложбата „Заедно“ сподели, че във всяка картина е споделил късче от своите усещания за заобикалящата ни среда. „Може би ще забележите в някои от творбите ми нахлулата светлина в душата ми, а понякога и обзелата ме тъга. Това са твърде лични моменти, но всеки един творец търси този контакт с публиката и точно това прави изкуството истинско. Надявам се, че ще развълнувам всеки от вас по някакъв начин и това ме прави истински щастлив“, допълни той.
Откриването на изложбата „Заедно“ в галерия „Милениум“ беше уважено от редица ярки български представители на обществения живот, културата, изкуството, артистичния свят, дипломацията и бизнеса, сред които доц. д-р Андрей Андреев, Албена Александрова, Росица Стойчева, Ирина Гъркова, Ива Екимова, Павлин Андреев, Мая Антова, Роси Рос, Елена Кузмова, Йордана Димитрова, Мира Бъчварова, Симона Пейчева, Аспарух Карастоянов, Росица Рангелова, Анета Пени . Присъстваха много студенти на проф. Любомир Стойков от специалностите „Журналистика и медии“, „Журналистика“, „Връзки с обществеността“ и „Моден дизайн“ в НХА, УНСС и ФЖМК.