Изложба - Homo ludens

Необикновени скулптури и картини в "Homo ludens"

25 януари 2023 |
Галерия „Милениум“
Изложба – Homo ludens

Необикновени скулптури и картини в "Homo ludens"

* Творенията на Ставри Калинов и Венко Мадолев вече са в галерия „Милениум“
* * Ставри Калинов: „Работата за мен е като атомен реактор, запалиш ли го веднъж – после няма спиране!“
* * * Проф. Любомир Стойков: „Респект пред това мащабно и завладяващо изкуство!“
* * * * 10% от продажбите от изложбата - за благотворителност

Споделете:

Галерия „Милениум“ и „Арт Клуб Дипломат“ откриха изложбата Homo Ludens с произведения на Ставри Калинов и Венко Мадолев. Експозицията включва 15 скулптури и 54 картини на Ставри Калинов в т.ч. графика, акварел, студена керамика с маслени бои, живописни платна – маслени бои и смесена техника, както и 10 графики на Венко Мадолев. Невероятната изложба, която ще продължи до 20 февруари 2023 г., беше официално открита на 25 януари 2023 г. в галерия „Милениум“ (София, бул. „Витоша“ №89). За пореден път Ставри Калинов потвърждава благородството, хуманизма и социалната си ангажираност, тъй като прави поредния си благотворителен жест, като дарява 10% от продажбите от изложбата на децата в защитено жилище в Луковит.
Изложбата бе открита от известния културолог и естет проф. Любомир Стойков, който подчерта: „Реших името на тази изложба да е Homo Ludens, тъй като бунтарят Ставри Калинов по уникален начин олицетворява идеята на Йохан Хьойзинха за играещия човек. Ще призная, че с не по-малко основания заглавието й можеше да бъде Homo Faber („Произвеждащият човек“) по аналогия с едноименния роман на Макс Фриш, защото Калинов е истинска фабрика за изкуство – неуморим, неизтощим, вечно ангажиран със създаването на своите скулптури, картини, графики и чудесни произведения от метал, стъкло, керамика, коприна и какво ли още не. Естетическият протест на Калинов е облечен в много атрактивна дреха, чийто основни мотиви са иносказанието, приказката, иронията, гротеската, хиперболата и детинското удивление пред природата и обществото. Ставри е цар на артистичната импровизация и безграничното въображение. Изкуството му е мащабно, силно въздействащо, необикновено завладяващо и възхитително. Респект и поклон пред маестро Ставри Калинов. Успех на съвместната му изложба с Венко Мадолев.“
Своеобразен лайтмотив на събитието е посланието на Ставри Калинов: „Когато си направил нещо на един дъх – после му се възхищаваш и си те държи в напрежение – това за мен е истината. Всяка една работа за мен е един атомен реактор – запалиш ли го веднъж, после няма спиране, и той не би трябвало да угасне. Творбите ми са такива, че погледнеш ли ги, непрекъснато ти се иска пак да ги гледаш, защото намираш все нови и нови неща в тях. Дават ти възможност да си съзидателен в този момент!“.
Слова за творчеството на Ставри Калинов и Венко Мадолев произнесоха също управителят на галерия „Милениум“ и меценат на експозицията Васил Банов, както и арт мениджърът на галерията и меценат на изложбата Анна Банова.
През месец май експозицията ще продължи в Улан Батор, благодарение на негово превъзходителство Камен Милков, почетен консул на България в Монголия.
Откриването на изложбата “Homo Ludens” в галерия „Милениум“ беше уважено от редица ярки български представители на обществения живот, културата, изкуството, артистичния свят, дипломацията и бизнеса, сред които д-р Неделя Щонова, Димитър Бербатов, проф. Чавдар Попов, Ангел Станев, проф. Петко Тодоров, Ана-Мария Гюзелева, Мария Недкова, Жана Жекова, Жени Живкова, Албена Александрова, София Борисова, Мария Радославова, Иван Сираков, Камен Милков, Силвия Калинова, Антония Първанова, Мила Захариева, Десислава Краваева, инж. Илиян Терзиев, Гергана Стоянова, Живко Седларски, Мадлена Иванова, Екатерина Свечева. Присъстваха и много студенти на проф. Любомир Стойков от Националната художествена академия, СУ „Св. Климент Охридски“ и УНСС.

Медийно отразяване: