Изложба - „Неизвестни творби“

Вечните теми в творчеството на Атанас Яранов

21 март 2023 |
Галерия „Милениум“
Изложба – „Неизвестни творби“

Вечните теми в творчеството на Атанас Яранов

* Галерия „Милениум“ представя неизвестни произведения на великия български художник

Споделете:

Галерия „Милениум“ стана домакин на най-новата колекционерска изложба „Неизвестни творби“ на Атанас Яранов. Експозицията включва над 60 произведения, рисувани с туш, сангин и молив, темперни и акварелни бои и авторски смесени техники. Уникалната изложба бе открита в деня на първа пролет - на 21 март 2023 г. в галерия „Милениум“ (София, бул. „Витоша“ №89) и ще продължи до 14 април 2023 г. Непоказваните досега картини са от личната колекция на управителя на галерията и меценат на експозицията Васил Банов.

Изложбата „Неизвестни творби“ на Атанас Яранов бе представена от проф. д.н. Любомир Стойков, културолог и преподавател в Националната художествена академия, който характеризира творчеството на художника по следния начин: „За големия майстор живописец е особено характерно докосването до значими теми и екзистенциални въпроси: съществуване, раждане, смърт, любов, омраза, страдание и радост - без значение дали художествената им интерпретация е в монументален или пък миниатюрен вид. Гигантската идея може да се роди и на много малка рисувална площ. Всеки жанр в живописта има своята логика и мотивация. Неизвестните работи на емблематичния художник Атанас Яранов представят, макар и по-импровизирано, вечните сюжети и истории в живота и изкуството, които неотлъчно са го вълнували. Естетиката на Атанас Яранов е уникална, многопластова и полифонична. От една страна, тя е налице във всичките му произведения, чийто професионализъм наистина буди възхищение и културен респект. От друга страна, конкретните послания на непоказваните досега картини, рисунки, скици и проекти разтърсват емоционално и предизвикват вълнение, размисъл и ментални асоциации. Попадна ми интервю със сина на художника - Димитър Яранов, от което става ясна колко скромно е било семейство Яранови и как бащата е държал членовете на фамилията да бъдат най-добри в това, което правят!... Накратко: естетиката на неподражаемия художник Атанас Яранов покорява със силата на изказа и с рафинирания рисунък. Представените от галерия „Милениум“ негови неизвестни творби са поредното доказателство за величието на маестрото!“.

Арт мениджърът на галерията и меценат на изложбата Анна Банова изтъкна:  „Почти всички от картините на Атанас Яранов – Шаро, не са показвани досега. Това не е една пищна изложба, а поглед върху работилницата на художника. Тук е духът на творбата, първоизточникът, съкровената идея. За Атанас Яранов е писано много. Той се счита за един от най-големите майстори на модерната фигурална живопис. Художникът нерядко е окачествяван от известни изкуствоведи като интелектуален феномен, творец със съзнателно усещане, разбиране и интерпретиране на общочовешки теми. Немалко са сюжетите от артистичното битие на художника: „Килерът на тъщата“, „Художник и модел“, „Ателието на художника“, „Семейството на художника“, „Молба за дъжд“, „Царица на бала“, „Карнавал“, „Рибарски натюрморт“ и много рисунки и проекти за стенописи.“.

Откриването на изложбата „Неизвестни творби“ в галерия „Милениум“ беше уважено от редица ярки представители на обществения живот, културата, изкуството, артистичния свят, дипломацията и бизнеса, сред които проф. Кирил Топалов, проф. Чавдар Попов, Елена Поптодорова, Добрина Чешмеджиева, Петър Пиронков, Ставри Калинов, Николай Янакиев, Росица Стойчева, Мила Захариева, София Борисова, Таня Скринска, Валентина Войкова, Десислава Краваева, Любен Станев, Веселин Фердинандов, Калин Балев, Костадин Жиков, Вероника Стефанова, Симона Кръстева, Елисавета Стоянова – Гарева и др. Присъстваха и студенти на проф. Любомир Стойков от Националната художествена академия.

Медийно отразяване: