Изложба - „Непреходни усещания“

Непреходните усещания на Юрий Ковачев

5 декември 2023 |
Галерия „Милениум“
Изложба – „Непреходни усещания“

Непреходните усещания на Юрий Ковачев

* Галерия „Милениум“ е домакин на новите произведения на талантливия художник

Споделете:

Художникът Юрий Ковачев представя своята самостоятелна изложба „Непреходни усещания“ в столичната галерия „Милениум“ - бул. „Витоша“ № 89. Експозицията включва около 60 творби – живописни платна, които изобразяват портрети на български възрожденци, натюрморти, балерини и пейзажи. Изложбата бе официално открита на 5 декември 2023 г. и ще продължи до 5 януари 2024 г.

По повод на откриването на експозицията проф. д.н. Любомир Стойков – преподавател в Националната художествена академия, изтъкна: „Най-новата експозиция на Юрий Ковачев поднася своите изненади и с основание може да бъде характеризирана като „впечатляваща“. Тя не е елементарен опит да се улови неуловимото или да се обезсмърти преходното, пък и подобни амбиции много често могат да завършат зле. Маестрото е трезв и заедно с това необичайно развълнуван, когато рисува портретите на едни от най-ярките личности в българската история. Нека да оценим по достойнство неговия поглед към тях. Редом с това, емоции и размисли будят творческите интерпретации на живописеца на природните прелести, красотата и житейската мозайка или още – мозаечния живот.“.

„На изложбата представям картини създадени през изминалата година, както и някои по-стари любими картини, които съм успял да запазя във времето. Искам да споделя нещо и за портретите  – всеки един портрет изразява личното мнение на автора по отношение на дадена личност, тоест четката не може да скрие емоциите на художника. Когато един портрет е чисто техническа сглобка, без вменената емоция на твореца, това лесно може да бъде открито и от най-неопитното око“, допълни емблематичният художник Юрий Ковачев.

Анна Банова, арт мениджър на галерия „Милениум“ и меценат на изложбата, сподели: „Настоящата изложба е по-различна. В „Непреходни усещания“ Юрий Ковачев представя възрожденския портрет. Като безупречен рисувач и невероятен майстор на цвета, художникът без проблем се впуска в изследването на историческия портрет. Четката е деликатна и умерена, а образите на възрожденците са прецизно изпипани.“.

Слово за творчеството на Юрий Ковачев произнесе също управителят на галерия „Милениум“ и меценат на експозицията Васил Банов.

Откриването на изложбата „Непреходни усещания“ в галерия „Милениум“ беше уважено от редица ярки български представители на обществения живот, културата, изкуството, артистичния свят и бизнеса, сред които: Васко Жеков, проф. Йонко Мермерски, Елен Колева, Десислава Краваева, Мая Цанкова, д-р Полина Паньова, Александър Кордов, Кристина Несторова, Росица Велкова, Мадлена Иванова, Ивелина Бубова и др.

Медийно отразяване: