Вечер на стила - Модата като изкуство

Академията за мода отговори на вечния въпрос – изкуство ли е модата?

27 септември 2023 |
Галерия „Милениум“
Вечер на стила – Модата като изкуство

Академията за мода отговори на вечния въпрос – изкуство ли е модата?

* Проф. Любомир Стойков: „Българските дизайнери могат да дадат своя принос към естетизирането на модата и нейната еволюция като изкуство!“
* * Албена Александрова отпразнува рождения си ден във Вечерта на стила

Споделете:

На 27 септември се проведе поредната Вечер на стила „Модата като изкуство“, важно събитие, част от социално-културния проект на Академията за мода. Гостите се насладиха на предложенията на дизайнерите, посветени на водещата тема, в галерия „Милениум“ със собственици Васил и Анна Банови. Меценат на събитието бе Христо Дурчев, собственик на фирма „Балкантел“.
Председателят на Академията за мода проф. Любомир Стойков – естет и културолог, подчерта: „Отживелица и проява на анахронизъм е задаването на въпроса дали модата е изкуство. Абсурдът на подобна дилема лъсва веднага след като се откроят такива предимства на уникалния моден дизайн като необикновеното естетическо въздействие, безсмъртието на оригиналните произведения – облекла и допълнения, ярките творчески инвенции и не на последно място - доказаната през десетилетията равнопоставеност на модата и другите изкуства, в т.ч. и чрез еманципираното им присъствие в галерии и музеи. Необозрими са примерите на синтез между модния дизайн и изкуството – от произведенията на Чарлз Фредерик Уърт и Пол Поаре, през Мадлен Вионе, Соня Делоне, Елза Скиапарели, Кристобал Баленсиага, Коко Шанел и Кристиан Диор до Аликзандър Маккуин, Джон Галиано и Айрис ван Херпен. Неимоверният интерес към костюмите на Дягилев и неговия балет, както и на Салвадор Дали и прекрасната му симбиоза с Елза Скиапарели са много малка част от образците, илюстриращи чудната хармония между модата и другите изкуства. Вярвам, че българските дизайнери могат да дадат своя принос към по-нататъшното естетизиране на модата и нейната еволюция тъкмо като особено въздействащо изкуство!“.
Във вечерта, посветена на темата „Модата като изкуство“ бяха показани няколко тематично издържани произведения на носителите на „Златна игла“ – Аксел Харди, Албена Александрова, Николай Божилов, Радослава Лазарова и „Блинк“, Радостина Долапчиева и Alegra. В бляскавото събитие взеха участие и такива талантливи и иновативни дизайнери като Лиа Каменова и Reflet, Мила Захариева и La Cara Mi EXCLUSIVE. Своят дебют във вечерите на стила направи модният бранд Lenécra с дизайнери Мария Попова и Гергана Димова.
Албена Александрова – три пъти носител на „Златна игла“ и празнуваща рожден ден, даде началото на модното ревю, като презентира два тоалета, които са направени специално за Вечерта на стила, а по време на ревюто дизайнерката прочете специален стих за „Модата като изкуство“, написан от нея. Тя бе специално поздравена от председателя на Академията за мода проф. Любомир Стойков.
Аксел Харди – носител на „Златна игла“ в категория „Модна иновация“, презентира цели три аутфита, посветени на „Модата като изкуство“. Първият тоалет е изработен от висококачествен лен и спада към линията „четирите сезона“. Второто произведение, дело на дизайнерката, е рокля „Фема“, която подчертава женствените извивки, а последното е малка черна рокля, която напомня произведение на изкуството.
Лиа Каменова, дизайнер на модния бранд Reflet, презентира аутфит, вдъхновен от детската рисунка и 90-те години на 20-ти век, който представлява корсет с артистични елементи и панталон с висока талия. Визията е част от предстоящата ѝ колекция Always in a good mood.
Николай Божилов – двукратен носител на „Златна игла“, представи дизайн вдъхновен от съвременната модерна жена. Силуетът, формите и детайлите подчертават 5-те ѝ основни качества: сила, независимост, женственост, свобода и сексапил.
Модният бранд Lenécra, с дизайнери Мария Попова и Гергана Димова, за първи път презентираха тоалет по време на социално-културния проект на Академията за мода „Вечери на стила“. Брандът e насочен и към постигането на вечност и неповторимост във всяка една дреха.
Модният бранд La Cara Mi EXCLUSIVE, с дизайнер Мила Захариева, президент на IFC - International Fashion Connection, предложи два свои сета, които са част от новата колекция Color Accent. На два статични манекена бяха поставени аутфитите, които представляват дълги поли, които като с магична пръчка издължават силуетите на дамите, но тази цел авторката постига не само с кройка, но и с десен.
Радостина Долапчиева – двукратен носител на „Златна игла“ и дизайнер на модна къща Alegra, предложи модел „Лавин“ от колекция Divine за 2024 година, който е изработен от копринен сатен в цвят Light Peridot и е ръчно обшит с множество кристали и камъни със Сваровски елементи.
Модното ревю завърши с модния бранд Blink, с дизайнер Радослава Лазарова – три пъти носител на „Златна игла“ и дизайнер за 2021, като презентира два тоалета. Първият аутфит е част от новата колекция Ray of light и е полупрозрачна рокля с гол гръб в миди дължина. Вторият тоалет, който бе представен от Вероника Стефанова – Мис България Свят 2017 и лице на „Златна игла 2021“, е изключително артистична рокля, направена от копринен дюпон, финалният щрих е красив релефен плат, който е ръчно нашит с маниста, пайети и перли.
Водеща на събитието беше очарователната Гери Дончева Янков, а сред моделите се откроиха Александра Кръстева – „Мис България 2022“ и „Вице Мис Планет 2023“, Виктория Лазарова – „Мис Гранд България 2020“, Антоанета Боянова – „Лейди България 2018“, Елисавета Стоянова-Гарева, певицата Лидия Ангелова, Милица Казакова, Никол Орозова, Бобан Ивановски и Снежина Димитрова. Красивата атмосфера в галерията се допълваше от наскоро откритата изложба на емблематичния художник Петър Мичев – Педро „Вълшебни картини“. Изисканото събитие беше уважено от ярки представители на медиите, културата, изкуството, артистичния свят и бизнеса, сред които Ани Владимирова, Ники Кънчев, проф. Ефрем Ефремов, проф. Йонко Мермерски, Петър Мичев, Павел Цветков, Бояна Шарлопова, Ина Асса, Ирина Влади, Христина Бобокова, Пепа Попова-Кънева, Милена Шаркова, Деси Краваева, Цвети Радойчева, Росица Рангелова, Кристина Несторова и др.

Медийно отразяване: