Вечер на стила - Модата като съблазън

РАЗЛИЧНИТЕ ЛИЦА НА МОДНАТА СЪБЛАЗЪН

19 декември 2023 |
Галерия „Милениум“
Вечер на стила – Модата като съблазън

РАЗЛИЧНИТЕ ЛИЦА НА МОДНАТА СЪБЛАЗЪН

* Академията за мода проведе „Вечер на стила“ финално за 2023 година
* * Проф. Стойков: „Съблазънта в модата кореспондира с предимствата на красивото тяло, но най-вече е състояние на духа и емоционалната интелигентност!“

Споделете:

В столичната галерия „Милениум“ се проведе поредният социално-културен проект на Академията за мода „Вечери на стила“ на тема „Модата като съблазън“. Гостите се насладиха на предложенията на дизайнерите, посветени на водещия акцент. Меценат на събитието бе Христо Дурчев, собственик на фирма „Балкантел“. Специално участие в естетската вечер взе Елена Кристиано – носител на „Златна игла 2023“ за цялостен принос и собственик на Christian оf Roma.

Още в началото на вечерта председателят на Академията за мода проф. Любомир Стойков – естет и културолог, подчерта: „Съблазнителното облекло има много лица и различни проявления. Някои са твърде елементарни и често граничат с пошлостта и вулгарността. Други, обаче, издигат дрехата на нивото на дискретното, но категорично примамващото и завладяващото послание. Последовател съм на естетиката на Ив Сен Лоран, който още преди десетилетия се обявява против лесните и достъпни жени чрез знаците на облеклото. За него най-важното е една жена да не губи своята мистерия, своята загадъчност. Ето защо, казваше великият дизайнер, тя трябва да излъчва дискретна и деликатна съблазън, но и да контролира тази изкусителност. Моето убеждение е, че съблазънта в дамската мода е ексклузивен микс от женска интуиция и ултимативен дизайн, енигматичност и дискретен сексапил, деликатен флирт и необременена фантазия. Съблазънта в модата кореспондира с предимствата на красивото тяло, но най-вече е състояние на духа и емоционалната интелигентност!“.

На изисканото събитие бяха показани няколко тематично издържани произведения на носителите на „Златна игла“ – Радостина Долапчиева и Alegra, Радослава Лазарова и Blink by Radi Lazarova, Аксел Харди, Лиа Каменова и Reflet. В бляскавата проява взеха участие и такива впечатляващи дизайнери като Ивет Апостолова и Ivette Bianchi, Милена Петрова и Wolf Walley.

Елена Кристиано – носител на „Златна игла 2023“ за цялостен принос и собственик на Christian of Roma в своето слово изтъкна, че косата и по-специално дамската прическа, е важен атрибут за подчертаване на женствеността и изкусителността. След нейните думи започна модната презентация, като най-напред бяха представени две визии, посветени на темата на вечерта и дело на изключителния коафьор Емилия Балталиева. И двете фризури - дизайнерката прическа „кок“, както и прибраната коса във формата на опашка, са предназначени за официални събития.

Ivette Bianchi, с дизайнер Ивет Апостолова, презентира рокля „Санремо“, която е част от първата колекция на бранда La dolce Vita. Вдъхновението за тази колекция идва от италианската философия за живота, а именно La dolce Vita – в превод „сладкият живот“.

Милена Петрова – дизайнер на модния бранд Wolf Walley, представи рокля, част от колекция „Сакура“, която представлява сет от две части - корсет и пола, предназначена за дръзки принцеси.

Лиа Каменова – носител на „Златна игла 2023“ в категория „Най-добър млад дизайнер“ и дизайнер на бранда Reflet, показа свежо модно настроение с помощта на цветен и екстравагантен принт, въплатен в сет от корсет и мини права пола. Изкусително перлено манто с дълга кройка, леки блестящи акценти и сребристи копчета довършват силуета. Тоалетът на Reflet бе представен по особено темпераментен начин от певицата Мила Роберт.

Аксел Харди – два пъти носител на „Златна игла“ в категориите „Модна иновация“ за 2019 година и „Артистична мода“ за 2023 година, презентира флуидна рокля с подчертана асиметрия. Аутфитът е изработен от ефектна прозрачна естествена коприна с флорален бордюр.

Модният бранд Blink by Radi Lazarova, с дизайнер Радослава Лазарова - трикратен носител на „Златна игла" и дизайнер на 2021 година, представи полупрозрачна „гола рокля“, асиметрична, с един ръкав и подвижен шлейф. Аутфитът е в сапфирено син цвят, а акцентът върху десния ръкав е релефна обемна декорация във формата на цвете.

Дефилето завърши модна къща Alegra с дизайнер Радостина Долапчиева – три пъти носител на „Златна игла“ и дизайнер на 2023 година, като презентира разкошна рокля „Роберта“ от колекция Divine 2024, изработена от фин италиански тюл с блестящи частици и френска дантела, обшита с множество маниста.

Водеща на събитието беше Екатерина Свечева – лице на „Златна игла 2022“, инфлуенсър и топмодел. Красивата коледна атмосфера в галерия „Милениум“ се допълваше от картините на известния художник Юрий Ковачев в наскоро откритата му изложба „Непреходни усещания“. Изисканото събитие беше уважено от ярки представители на медиите, културата, изкуството, артистичния свят и бизнеса, сред които Антония Първанова, Деси Бакърджиева, доц. д-р Стефан Серезлиев, Павел Цветков, Росица Велкова, Силвия Джагарова, Искра Ангелова, Пепа Велева, д-р Росица Рангелова, Анна и Васил Банови, Пламен и Роберта Джурови, Александра Кръстева, Елена Тричкова, Десислава Краваева, Славка Занева  и др.

Медийно отразяване: