Вечер на стила - Нека да е бяло

Вечерта на стила покори с изисканост и артистизъм

20 юли 2022 |
Галерия „Милениум“
Вечер на стила – Нека да е бяло

Вечерта на стила покори с изисканост и артистизъм

* Проф. Любомир Стойков: „В модата белият цвят е като бялото платно за художника – позволява максимално да се открои личността и нейната харизма!“
* * Утвърдени дизайнери и дебютанти изпратиха послания за красота, чистота и свежест

Споделете:

Социално-културният проект на Академията за мода „Вечери на стила“ този път бе вдъхновен от белия цвят. Ценители на изисканото облекло и елегантността се обединиха в столичната галерия „Милениум“ под мотото „Нека да е бяло!“. Лятното модно парти покори всички със своята изисканост и артистизъм.
В своето слово, проф. Любомир Стойков – председател на Академията за мода, посочи като отживелица твърдението, че белият цвят може и трябва да се носи само през лятото. Университетският преподавател и експерт по имидж и стил подчерта, че в горещите сезони светлите тонове на дрехите продължават да са модерни и за предпочитане. Те са адекватни и от естетическа, и от функционална гледна точка. В същото време, отбеляза той, все по-често бялото облекло има успех и се приема благосклонно и през другите годишни времена. Проф. Стойков допълни: „Блестящ пример в това отношение е мадмоазел Коко Шанел, която не се е разделяла с бялото през цялата година…В модата белият цвят е като бялото платно за художника – позволява максимално да се открои личността и харизмата ѝ, да се почувства и разбере нейното послание, да се вникне в индивидуалния ѝ свят, да се оцени подобаващо моментът и житейската ситуация. Бялото наистина е красиво!“.
Във вечерта, посветена на белия цвят, бяха показани няколко тематични тоалета на носителите на „Златна игла“ – Албена Александрова, Радослава Лазарова Радостина Илиева и Аксел Харди, както и единични произведения на млади дизайнери, първите завършили курс на International Fashion Connection Academy с президент Мила Захариева.
Модният бранд Alegra, с дизайнер Радостина Илиева, даде начало на модното ревю, като предложи булчинска рокля в А-силует с френска дантела, която е с листовидна форма и нежно пропълзява към долната част на аутфита.
Водещата на събитието Вероника Стефанова - Мис България Свят 2017 и лице на „Златна игла 2021“, презентира тоалета на модна къща Blink (дизайнер Радослава Лазарова) - широк панталон с висока талия, изработен от еластичен копринен сатен в цвят слонова кост.
Албена Александрова и „Мадам Рошав“ бяха подготвили специално за темата „Нека да е бяло!“ стилизиран ренесансов костюм със заемки от мъжкия гардероб на тази епоха: панталонът е бухнал в горната част, а надолу е много тесен - тип „чорап“.
Мила Захариева, дизайнер на модния бранд La Cara Mi EXCLUSIVE, представи малка черна рокля, изработена в А-силует, придаващ елегантност и класа. Уникалността на аутфита се изразява в авторския десен в подплатата на роклята, който е изработен специално за бранда ѝ.
Дизайнерите дебютанти от първия випуск на International Fashion Connection Academy – Наталия Пенкова, Стиляна Джонгова, Мария Димитрова, Наталия Маркова също представиха по един тоалет. Те бяха представени и насърчени от Мила Захариева, президент на IFCA и ръководител на „Бизнес лейди клуб“.
Аксел Харди презентира два тоалета, като първият беше авангардно произведение, за чиято направа е използван древен плетачески похват - плет на една кука. Второто произведения на дизайнерката, с което приключиха модните презентации, също беше посветено на основната тема на Вечерта на стила.
Събитието се осъществи с подкрепата на „Балкантел“. Беше уважено от редица ярки представители на науката, изкуството, дипломацията, артистичния свят и бизнеса, сред които проф. Ефрем Ефремов, доц. д-р Кристина Савова, Христо Дурчев, Павел Цветков, Максим Бехар, Мила Захариева, Явор Цаков, Капка Амзина, Иван Сираков, д-р Полина Паньова, д-р Иван Кацаров, Ива Екимова, Мира Цанева, Кристина Несторова, Христина Бобокова, Цвети Радойчева, Славка Занева, Милена Шаркова, Анелия Петкова, Анастасия Неделчева, Ивелина Кунчева, Лилия Стефанова, Пепа Попова-Кънева, Вероника Стефанова, Албена Александрова, Радослава Лазарова, Меги Лазарова, Мадлена Иванова - носителка на приза за най-красиво тяло от конкурса Miss Summer International 2015 в Колумбия, Виктория Лазарова – Мис Гранд България и Мис Родопи 2018, Нурсел Борисова, Калина Митева – Мис България 2018 и др. Всички те бяха спазили белия дрескод.
Мнозина се възползваха от възможността да получат личен автограф от проф. Любомир Стойков върху емблематичните му книги „Световни модни икони“, „Теоретични проблеми на модата“, „Световната мода“ (в три части). Изисканото парти се радваше на засилен чуждестранен интерес. Присъстваха гости от САЩ, Франция, Италия, Гърция, Коста Рика и др.

Медийно отразяване: