Вечер на стила - Уникалната мода

Уникалното облекло: респект и адмирации

11 октомври 2022 |
Галерия „Милениум“
Вечер на стила – Уникалната мода

Уникалното облекло: респект и адмирации

* Академията за мода проведе впечатляваща „Вечер на стила“

Споделете:

Социално-културният проект на Академията за мода „Вечери на стила“ този път бе вдъхновен от уникалната мода. Ценители на изисканото облекло и елегантността се обединиха в столичната галерия „Милениум“ и се насладиха на предложенията на дизайнерите, които бяха посветени на темата „уникалната мода“.
В своето слово, проф. Любомир Стойков – председател на Академията за мода, отбеляза: „Уникалността в модния дизайн е функция на иновативното и неординерно мислене, творческата смелост и въображението без граници. В модните среди често избухват кавги и скандали във връзка с непозволено копиране на облекла на едни дизайнери от други техни колеги, плагиатство, интелектуални кражби. Ето защо уникалността в модата е не само естетически, но и нравствен проблем. Уважението към интелектуалната собственост, зачитането на правата на първооткривателството на фо́рмата, конструкцията, материята и колористичната комбинация е част – много важна, част от това изкуство. Творческата оригиналност е велика и незаменима ценност. Грубото ѝ незачитане не може да бъде оправдано, простено, а най-малкото пък – извинено!“. Проф. Стойков припомни знакови случаи на конфликти и съдебни спорове за дизайнерско плагиатство между Армани и Долче и Габана, Ив Сен Лоран и Ралф Лорен, както и важни казуси на посегателството върху авторските права в модата по отношение на „Шанел“, „Клое“, „Бърбъри“, Даян фон Фюрстенберг и др. Той не пропусна да спомене и скандалната кражба на тоалет на Жана Жекова преди време. Професорът посочи и позитивни примери на оригинална мода – дело на такива емблематични дизайнери от ХХ и ХХІ век като Коко Шанел, и Кристиан Диор, Кристобал Баленсиага и Юбер дьо Живанши, Исей Мияке и Йожи Ямамото, Аликзандър Маккуин и Хюсеин Чалаян, Виктор и Ролф, Рей Кавакубо и Мартин Маржиела, Андре Куреж, Карл Лагерфелд, Демна Гвасалия, Дрис ван Нотен, Айрис ван Херпен, Алесандро Микеле и др.
Във вечерта, посветена на темата „уникалната мода“, бяха показани няколко тематично издържани произведения на носителите на „Златна игла“ – Радослава Лазарова, Радостина Илиева и Аксел Харди. Участие взеха и други талантливи и иновативните дизайнери Ирен Велковски и Мила Захариева, а също и Наталия Маркова.
Модният бранд Blink, с дизайнер Радослава Лазарова – два пъти носител на „Златна игла“ и дизайнер за 2021, даде началото на модното ревю, като предложи сватбена рокля в силует „принцеса“, която се състои от полупрозрачен корсет от френска дантела с градуирани чашки и ръчно моделирани детайли. Нейният тоалет беше представен от Вероника Стефанова – Мис България Свят 2017 и лице на „Златна игла 2021“. Ирен Велковски – дизайнер на модния бранд Maison Estrella, заложи на нежна, екстравагантна и различна рокля, която е изработена изцяло ръчно от копринена органза. Това е тоалет хамелеон - създаден специално като емблема на новия бутик на Maison Estrella. Радостина Илиева, дизайнер на модна къща Alegra – модна къща за 2021, презентира модел „Семира“, който е изработен от фин италиански тюл в два нюанса - пудра и пепелно сиво-лилаво.
Модният бранд La Cara Mi EXCLUSIVE, с дизайнер г-жа Мила Захариева, предложи три свои тоалета, също посветени на „уникалната мода“. На два статични манекена бяха поставени уникални аутфити, които са с имиджов авторски десен и с вградено лого на бранда. Третото предложение беше десениран цветен модел костюм, върху който бе облечено палто. Аксесоарът, с който беше допълнен тоалетът, представлява подплатен кадифен шал, изпълнен с авторски принт. Дизайнерката Наталия Маркова, завършила първия випуск на International Fashion Connection, представи елегантна рокля, изработена изцяло от естествена коприна и вдъхновена от формата на копринения пашкул.
Аксел Харди презентира два тоалета, като първият представи една от любимите линии на дизайнерката - бохемския шик. Второто произведения на дизайнерката, с което приключиха модните презентации, представи друга любима сфера от творчеството ѝ, а именно коктейлни вечерни парти тоалети.
Водеща на събитието беше харизматичният топмодел Кристина Несторова, а сред моделите се откроиха Вероника Стефанова, Мадлена Иванова, Станимира Йоцова, Девора Димитрова и Кая Ценкова.
Събитието се осъществи с подкрепата на „Балкантел“ и беше уважено от редица ярки представители на обществения живот, културата, изкуството, артистичния свят, дипломацията и бизнеса, сред които Ани Владимирова, Валерия Велева, Гергана Ташкова, Виолина Маринова, Елена Караколева, Мая Косева, Стела Йорданова, Христина Бобокова, Павел Цветков, Христо Дурчев, Иво Кръстев, Веселин Фердинандов, Ивелина Кунчева, Десислава Краваева, Албена Александрова, Теодора Спасова, Цвети Радойчева, Анна и Васил Банови, Марек Каравелов, Ралица Ангелова и др. На него присъстваха студенти на проф. Любомир Стойков по журналистика от ФЖМК (СУ „Св. Климент Охридски“) и по моден дизайн от Националната художествена академия.

Медийно отразяване: